На живо: 30 дни протести

На живо: 30 дни протести | StandartNews.com

София. За 30-и пореден ден, протестиращите в София се събират на площад "Независимост" с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Не се знае какъв ще е маршрутът на протестиращите тази вечер. След над 20 дни обиколки по партийните централи, преди дни демонстрантите изпълниха „Цариградско шосе" от Орлов мост към х-л „Плиска" с цел да докажат, че данните на МВР за броя им не отговарят на реалността.

Със сходен мотив в четвъртък плановете бяха за обсада на Народното събрание по периметъра на сигурността. Оказа се обаче, че той е разширен на стотици метри – по бул. „Левски" и бул. „Дондуков" имаше кордони от полицаи, които пречеха на протестиращите да минат към площата пред „Александър Невски".

Вечерта група младежи разкъсаха загражденията пред парадния вход на парламента, но отново нямаше ексцесии. Повече от час сградата се охраняваше от кордон полицаи.

Проследяваме поредния ден на #ДАНСWithMe и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22:00 Част от протестиращите са на "Орлов мост", а друга част – пред парламента. Чрез светлина от прожектор върху сградата на Народното събрание се изписват думите „Мафия" и „Оставка". Протестиращите скандират „Оставка" и свирят на свирки и тромби. Чуват се биене на барабан и тъпан. Към момента протестът протича спокойно.

21:30 Кордон на жандармерията е блокирал "Врабча" и "Московска", където е централата на "Атака". Хората се насочиха отново към парламента.

Малко преди това хората спряха пред посолствата на Франция и Холандия. Последваха аплодисменти. 

Полицейски кордон не позволи на шествието да завие към парламента през "Александър Невски". Шествието обиколи храма и се насочи към паметника на незнайния войн. Завиха по ул. "Раковски" към бул "Дондуков".

"Орлов мост" продължава да бъде блокиран.

21:10 Протестиращите останаха в района на "Орлов мост" близо 15 минути. И тази вечер хората смениха маршрута на протестното шествие и се отправиха към Военна академия, след което продължиха по улица "Оборище", към посолството на Франция.

Възрастни жени веят знамена от сградите.

По новия маршрут на шествието не се виждат полицаи, неподготвени от неочакваната посока на движение.

20:45 Протестиращите в София блокираха движението на "Орлов мост".

Движението по бул. „Цар Освободител", бул. „Цариградско шосе" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" е спряно в района на протеста. Сред участниците в шествието има много семейства с деца и големи групи от колоездачи. Засилено е полицейското присъствие както на Орлов мост, така и в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски", където движението също е спряно.

20:30 След по-дълъг престой от обикновено пред парламента, хората тръгнaха към "Орлов мост". Чуват се силни освирквания срещу правителството. Протестиращи държат лозунги с надписи: „Махайте се с мир, за да не стане панаир". „Предизвестието изтече, договорът прекратен", "В оставка. #ДАНСwithme30".

20:20  2 500 са протестиращите в центъра на София към 20.00 ч.,  съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е към часа на тръгване на протестиращите от ларгото пред Министерски съвет.

Приключи блокадата на кръстовището при Чифте баня в Пловдив. Движението беше спряно за малко повече от 10 минути от протестиращи. Участниците в шествието се отправиха отново към изходната точка - площада при общината.

20:00 Група младежи са облечени като участници във Френската революция, тъй като утре се отбелязва годишнина от революцията. Те скандират „свобода", докато край тях звучи Одата на радостта. 

Протестното шествие стигна до сградата на парламента. Чуват се скандирания „Нас не ни е страх", „Свобода", „Революция" и „Победа". Останалата част от шествието скандира „Оставка". Има засилено полицейско присъствие около сградата на Народното събрание, където продължава да има метални ограждения и полицейски кордон.

Органите на реда държат каски в ръцете си. По продължението на бул. „Цар Освободител" шествието беше съпровождано от полиция.

През пространството пред Министерски съвет премина линейка, като протестиращите незабавно й направиха път и почти не се наложи линейката да намали скоростта си.

Протести срещу правителството се провеждат и в Пловдив.  Хората и тази вечер скандират "оставка". Намеренията им са да бъде затворено кръстовището на Чифте баня. Движението по булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител" вече е спряно. Към недоволните и тази вечер се присъединиха улични музиканти.
Полицаите, охраняващи протеста, са почти колкото протестиращите.

19:40 Хиляди протестиращи скандират „оставка" пред сградата на Министерски съвет.

Протестиращите носят плакати с различни призиви за оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски, сред които: „Гражданите във властта веднага!", „Моят глас: оставка", „Нагломерът се счупи".  Сред протестиращите в столицата има и хора от други градове. На един голям плакат пише: Оставка - моят глас! Видин".

Продължават да пристигат още хора.

Колоездачи със завързани на въже празни консервени кутии преминават през протеста.

Към протестиращите за трета поредна вечер се присъедини и група белгийци, дошли на почивка в страната. По думите им те са солидарни с българския народ и затова се включват активно в протестните действия.

Между гражданите се движи антиконфликт полиция. Към 19.30 часа около 1000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет, съобщиха от МВР. Към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Полицейски служители охраняват протестните действия и се грижат за сигурността в центъра на столицата.

19:15 В района има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия.

Чуват се традиционните скандирания: "Оставка", "Мафия". Държат плакати, на които пише: „Протестът хората сбира – стават народ", „Оставка!", „БСП – връщайте мандата"

Протестът е озвучен от вувузели и свирки. Развяват се български знамена.

Във Facebook протестиращите се обявиха за блокада на парламента по време на днешното шествие.

19:00 Хората  започнаха да се събират на площад "Независимост". Очакванията са днес да бъде достигнат своеобразен рекорд по посещаемост.

През площада преминаха младоженци, които изразиха подкрепата си за протестиращите.

Полицията е спряла трафика на автомобили през площад "Независимост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай