На живо: 27 ден на недоволство срещу правителството

На живо: 27 ден на недоволство срещу правителството | StandartNews.com

София. Пореден ден на антиправителствени протести- 27-ми. И тази вечер недоволните срещу кабинета „Орешарски" са отново на улицата, за да поискат оставка и да изразят своята гражданска позиция.

Хора с лозунги, свирки, вувузели и български трибагреници започнаха да се събират пред Министерски съвет, от където всяка вече тръгва протестното шествие. Вече четвърти ден то ще протече по малко по-различен начин- антипарвителствените демонстранти ще изпълнят „Цариградско шосе" между Орлов мост и х-л „Плиска", вместо да минат по обичайния досега маршрут Министерски съвет- Народно събрание- „Орлов мост"- партийни централи. Идеята за новата блокада се появи след като от МВР обявиха , че в един от протестите има 3 000 души, а по данни на протестиращите броят е много повече. По-късно от вътрешното министерство обясниха, че данните им били само за събралите се хора на Ларгото, а не от цялото протестно шествие, към което постоянно се присъединяват още хора.

„Добре, че Росен Плевнелиев не подаде оставка, за да бъде коректив на гражданското общество сега" каза пред бТВ протестиращият Георги Илиев. Той стана известен с лозунга си: „България каза: Орешарски, върви си!". Той обясни, че ще продължава да протестира за оставка. Виктор Димчев, който също е част от протестната тълпа, каза, че хората не искат протестите да приличат на тези, които бяха срещу високите сметки за електричество от преди няколко месеца. „Нека да си ходят когато решат", каза каза Димчев и уточни, че докато кабинетът не си отиде, хората на улицата ще му напомнят, че не е желан и трябва да го направи.

В момента има и контрапротест пред пилоните на НДК, който е в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Там са се събрали близо 150 човека, които искат да дадат шанс на кабинета. За пореден ден те събират подписи в подкрепа на Пламен Орешарски и такива за оставката на Росен Плевнелиев, който ги разочарова като зае страната на антиправителствените демонстранти.

Днес сутринта множество хора отново пиеха ароматно кафе пред парламента. С всеки изминал ден те имат все по- оригинални начини да изразят недоволството си срещу кабинета. „Работен ден на открито" е новата инициатива, която стартира от днес и ще продължи три дни. Хората започнаха да работят докато протестират. Оказа се, че това е напълно възможно и демонстрантите го показаха. Те пиха кафе и работеха до 18 часа днес, включиха си ток за мобилните устройства и общодостъпен wi-fi. Освен пред Народното събрание протестиращи имаше и на двата пропускателни пунктове, за да може да бъдат чути по-добре от депутатите. 

Нов начин да привлекат вниманието на хората измислиха протестиращите. "Доведете децата, покажете им метрото, музеите и привечер се включете в манифестацията срещу мафията". Призивът бе отправен в сайта Noresharski.com, а инициативата се казва трите "М" - #MMM. Идеята е хората от провинцията да дойдат в събота заедно със семействата си в столицата. "Може да ползвате буферните паркинги, изживяването ще е незабравимо," допълват авторите на провокативната покана.
Това не е първата нестандартна инициатива на протеста. Днес мрежата роди друга креативна идея - "с родител на протест". Нейното мото е "Доведи баба си, получи оставка". Идеята е всеки млад човек да доведе свои родители, за да се увеличи броят на присъстващите. На 14 юли от 14 часа пък ще се проведат митинги срещу властта в Сидни, Торонто, Виена, Щутгарт, Мюнхен и Лондон.

Утре протестиращите ще бъдат на едночасов мълчалив протест срещу народните представители. По този начин хората искат да изразят омерзението си срещу апатията на депутатите. „Заповядайте всички, нека мълчим 1 час, нека злокобното ни мълчание да кънти дълго в главите им", пишат демонстрантите за събитието във "Фейсбук". Стана ясно, че утре ще има и палатков лагер пред НС или така нареченото преселение на недоволните.

И тази вечер "Стандарт нюз" ще следи на живо протестите в София и страната. Следете тази публикация, информацията ще се обновява. По-интересни подробности за протестното шествие следете и на страницата ни във Фейсбук. 

22. 30- Голяма част от протестиращите остават на "Орлов мост", те обсъждат промени в законодателството около асамблеята "Орлов мост". Едни играят волейбол, други слушат музика и пият бира. 

22. 15- Пресцентърът на МВР публикува снимки от протеста на официалния си сайт. Около 3000 души са били на Ларгото пред Министерски съвет към 19.30 часа. Към 20.00 часа техният брой е бил около 5000.

22. 10- Част от протестиращите продължиха по бул. "Цариградско шосе" към Четвърти километър, други се върнаха на "Орлов мост". Вече пуснаха движението по бул. „Цариградско шосе" в посока от Орлов мост към хотел Плиска. Много младежи се насочват към "Орлов мост" и ще останат там както всяка вечер, за да обсъждат проблемите в страната и да се забавляват на мирен протест. 

21. 45- Протестиращите пловдивчани блокираха близкото кръстовище до Централна гара за около 15 минути. Полицаите не им позволиха да отидат на линиите и протестът приключи.

21. 15- Полицията пусна отново движението на бул. "Царигардско шосе". Шествието продължава към хотел "Плиска". Полицейски коли ескортираха линейка по локалното платно на шосето в посока към Орлов мост.

21. 00- Шествието бе спряно преди бул. „Ситняково" заради катастрофа, която е станала до мола на „Цариградско шосе". Такси е помело спирката край големия търговски обект. Трима души са пострадали. Полицаите обясниха на протестиращите, че трябва да бъдат пропуснати линейки. Движението бе отцепено за известно време, през коетопротестиращите чакаха спокойно. 

20. 40- Шествието вече се движи по бул. "Цариградско шосе". На "Евлоги Георгиев" при Орлов мост част от хората направиха малка блокада. Те държат плакат, който се простира по дължината на платното. На него пише: "Гражданите срещу мафията". Протестиращи в спортни екипи правят вечерния си джогинг, други от тълпата им пляскат. 

20. 35- Протестното шествие вече блокира движението на кръстовището до Софийския университет. Хората се отправят към „Орлов мост". Преди това протестиращите се спряха за кратко пред парламента, за да освиркат сградата. Там, на металните ограждения, остава инсталацията от чаши за кафе, която гласи „Оставка". Буквите са направени от чашите. За момента шествието е спокойно, хората се движдат под съпровода на тъпани, свирки и вувувзели. Движението по бул. „Цариградско шосе" е спряно в района на Орлов мост и в посока Полиграфическия комбинат. Част от протестиращите вече се движат по бул. „Цариградско шосе".

20. 10- Протестното шествие се насочи към Народното събрание. Хората скандират "Оставка", "Мафия", "Протестът е за вас, елате при нас", развяват български знамена. Данните на МВР към 20 часа сочат, че около 5 00 души са се събрали на протеста в центъра на София. Няма инциденти, за което МВР благодари на гражданите. 

20. 00- Протестиращи в Пловдив затвориха ул."Иван Вазов", бул." Руски", "Христо Ботев" и "Васил Априлов" по пътя си към Централна гара. И тази вечер те смятат да блокират линиите в знак на протест срещу кабинета „Орешарски".

19. 50- Продължават да прииждат хора в пространството около Министерски съвет, изпълни се и пред БНБ. „Лекуваме дебелоочие", „70 години комунизъм стигат", „Южен поток- триумд на мафията", са само част от интересните лозунги днес.

От МВР съобщиха, че около 3 000 души са се събрали към 19.30 часа на Ларгото пред Министерски съвет. З амомента няма сериозни инциденти. Униформените продължават да обезпечават протеста и сигурността на гражданите в центъра на столицата, съобщават още от МВР.

19. 20 - Движенето по бул. "Цар Освободител", както и движението в посока бул. "Александър Дондуков" вече е блокирано. Хора продължават да идват пред Министерски съвет. Има засилено полицейско присъствие в района. И тази вечер много униформени ще бъдат сред хората на протестното шествие. Те носят жилетки с надпис „Антиконфликт".

Близо 20 души се събраха на протест срещу кабинета „Орешарски" в Ямбол. „Ямбол, събуди се", „Оставка" и „Мафия" скандират протестиращите. Освен вечерните демонстрации, хората започнаха и сутрешни, но до момента те не са толкова многобройни като тези в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай