НА ЖИВО 24 МАЙ В РИМ. Борисов и Заев честват празника заедно /СНИМКИ, ВИДЕО/

Премиерите посетиха литургия и се поклониха пред паметника на Вазов във Вечния град

НА ЖИВО 24 МАЙ В РИМ. Борисов и Заев честват празника заедно /СНИМКИ, ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

ВИДЕО С ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ПРЕМИЕРИТЕ - ТУК

След литургията, българската и македонската делегация, дошли за честването на празника 24 май в Рим, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, поднесоха цветя пред паметника на Иван Вазов. Монументът на площад Торвалдсен, висок 2,60 метра, и с постамент 2,20 метра, е открит през 2010 г. от Борисов.

* * * * *

Митрополитите Антоний и Киприан отслужиха литургия на гроба на Св. Кирил в Рим. След тях литургия отслужиха и македонски свещеници. Двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев положиха венци, а присъстващите изпяха "Върви народе, възродени".

Република Македония почита Светите братя заедно с България, поясни Заев след литургията.

"Владиците на двете църкви казаха възхитителни неща, заяви от своя страна Борисов. - Светите братя са били дипломати за времето си. С това честване политиците, свещениците и медиите на двете страни показахме, че сме братя. Добре е вместо да се караме, да празнуваме заедно", добави Борисов и поясни, че двамата със Заев са застанали точно пред изповедалнята.

* * * *

Първото посещение на Борисов и българската делегация в Рим е в базиликата Сан Клементе, където е погребан Св. Кирил Философ. Базиликата е на три нива, като две от тях са под земята. На второто ниво е християнска базилика от 4-и век. Гробът на Св. Кирил Философ е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи.

Тук българският премиер се срещна с македонския си колега Зоран Заев и делегацията, водена от него за празника. Присъстват и хора от българската общност в Рим. Заев поздрави с "Добър ден" българите, които го посрещнаха в базиликата.

Към българската и македонската делегация се присъединиха и сръбски свещеници.

Следващото посещение на българската и македонската делегация е в "Санта Мария Маджоре". Тя е една от 12-те папски базилики в целия свят, непосредствено подчинени на главата на Римокатолическата църква. В нея през 867 г. папа Адриан Втори посреща Кирил и Методий. Тук той благославя делото им, славянската азбука и книги. В базиликата има паметна плоча на Светите братя.

* * * * *

Копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър е един от подаръците, които ще поднесе премиерът Бойко Борисов на папа Франциск.

Другите дарове са картина на художника Иван Митков и разсад на 33 маслодайни рози от Казанлък.

Картината на художника Павел Митков изобразява Св. Иван Рилски - смятан за покровител на българите, в пещерата, където е живял.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай