На живо: 240 "протестни" фенера политат в небето

На живо: 240 "протестни" фенера политат в небето | StandartNews.com

София. На 29-я ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в небето пред парламента ще полетят 240 фенера. Символиката е броя – 240 са депутатите в Народното събрание. Другата акция тази вечер е планираното петминутно ръкопляскане пред сградата на БНТ на „Сан Стефано" 29 – на метри от Орлов мост.

Още няма яснота какъв ще е маршрутът на протестиращите тази вечер. През последните дни той се сменя. След повече от 20 дни обиколки по партийните централи, преди дни демонстрантите изпълниха „Цариградско шосе" от Орлов мост към х-л „Плиска" с целта да докажат, че данните на МВР за броя им не отговарят на реалността.

Със сходен мотив в четвъртък плановете бяха за обсада на Народното събрание по периметъра на сигурността. Оказа се обаче, че той е разширен на стотици метри – по бул. „Левски" и бул. „Дондуков" имаше кордони от полицаи, които пречеха на протестиращите да минат към площата пред „Александър Невски". Стигна се до напрежение, но без инциденти. Вечерта група младежи разкъсаха загражденията пред парадния вход на парламента, но отново нямаше ексцесии. Повече от час сградата се охраняваше от кордон полицаи.

Междувременно МВР съобщи, че се получават сигнали за готвени провокации и моли гражданите да запазят мирния характер на протестите и да се разграничават от всякакви подобни прояви.

Ръкопляскането пред БНТ ще бъде в 20.00 часа. Инициаторите се мотивират така: „Нечувано е държава-членка на ЕС да налага такива директни форми на цензура и репресия - само вчера МВР е забранило на БНТ да снима от снимчният кран, който беше поставен на Орлов мост. Това идва на фона на заплахата лично от председателя на НС Миков,че националните медии много си позволявали. Хора, това не е Централна Африка или Цнетрална Азия, наши основни права биват безогледно и безпрецендентно погазвани".

Пускането на фенерите е насрочено за 21.30 часа на площада пред Народното събрание.

Проследяваме поредния ден на #ДАНСWithMe и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22.30 – Няма задържани и инциденти при днешните протести, съобщиха от СДВР. Протестиращите полека – лека се разотиват, но на Орлов мост още има хора и движението е блокирано.

22.00 – Малко след девет и половина 240 фенера полетяха към небето.

Все още има много хора в участъка от Софийският университет до Орлов мост и нагоре по Цариградско шосе.

21.30 - Протестът е на няколко места: една част е по „Цариградско шосе", други са на Орлов мост, а трета част е пред парламента, където преди малко зазвуча народна музика и се изви хоро. Има хора и в отсечката между Орлов мост и Софийския университет.

21.00 – След като мине през площада на „Александър Невски" шествието сви по ул. „Раковски" и се върна към парламента. Това беше и идеята, която в четвъртък не бе осъществена – да се получи нещо като обсада на Народното събрание. Предната част на шествието вече е на Орлов мост, който е блокиран.

По-рано група протестиращи се отцепи от основното шествие и в 20.00 часа аплодира пред сградата на БНТ.

Междувременно в Пловдив отново блокираха линиите на централната гара. Борис Михов, който е един от хората, организирали излъчване "на живо" в интернет на протеста от Пловдив в сряда вечер, е бил призован в Областната дирекция на МВР в града, където му е било издадено разпореждане за опазване на обществения ред, съобщи "Дневник".

20.30 – Шествието подмина парламента и както в четвъртък сви на кръстовището на Софийския университет към паметника „Левски". За разлика от предходния ден обаче ул. „Оборище" не е блокирана от полицаи, така че хората се насочват към площада на храм – паметник „Александър Невски".

Днес големият транспарант, който предвожда шествието от няколко дни винаги с различен надпис гласи: "По-високи заплати за полицаите".

Данните на МВР за 20.00 часа пък са за 3500 участници в протеста. Става въпрос само за площада пред Министерския съвет.

20.00 – Шествието вече потегли към площада пред Народното събрание.

По данни на МВР протестиращите пред Министерски съвет към 19.30 часа в столицата са били 2000 души. До момента всичко е мирно.

19.30 - Хората на площада вече са хиляди. Те скандират "Оставка". Все още не са потеглили на шествие. За момента демонстрацията протича мирно.

19.00 – Протестът още е рехав, но движението през ларгото вече е спряно и се присъединяват още хора.

След разкъсването на загражденията пред парламента в четвъртък, днес те са захванати с метални болтове, каквито по принцип трябва да имат.

18.30 – Хората започнаха да се събират на площад „Независимост". Движението още не е спряно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай