На плаж в "Мария Луиза", "Юнак" става амфитеатър

На плаж в "Мария Луиза", "Юнак" става амфитеатър | StandartNews.com

Запазват "Маймунарника", гара "Пионер" ще бъде спортно средище

Софийският стадион "Юнак" да стане зелен амфитеатър, а Телевизионната кула да се превърне в атракция за посещения и събития. Това са част от идеите, залегнали в проекта на "Ковачев архитекти", който спечели конкурса за новия облик на Борисовата градина.

В надпреварата за изработването на подробния устройствен план (ПУП) участваха 7 колектива.
За безспорен победител 15-членното жури, оглавявано от проф. Пенчо Добрев, обяви архитектурния екип, начело с проф. Атанас Ковачев. Техният проект заслужи първото място и премията от 8 хиляди лева с 85 от 100 възможни точки. Все още не е ясно в какви срокове ще може да се преобрази Борисовата градина.

Къпалнята "Мария Луиза" и летният театър в Борисовата градина ще отворят отново врати.
Автокъщата "Капитолия" ще стане информационен център. Край нея ще има атракции и картинг-център. Конната база ще бъде преместена в Ловния парк срещу гара "Пионер", а на нейно място ще се разположат центрове за ролери и скейтборд. Така ще се преобрази Борисовата градина, когато бъде реализиран проектът на "Ковачев и архитекти". Според експертите той е най-консервативен, защото предвижда запазване на културната и паркова идентичност на градината.

Старите резерват и дендрариум ще получат нов живот, ще се възстанови и розариумът. В зелен амфитеатър за срещи и дискусия ще се превърне досегашният стадион "Юнак". Предстои изграждането на нов спортен комплекс на мястото на гара "Пионер", през който да минава "Зелен булевард". На мястото на гарата до 2019 г. ще бъдат преместени всички обекти на "Спортна София". Връзките между различните части на парка през трасетата на булевардите бул. "Пейо Яворов", бул."Драган Цанков" и бул."Симеоновско шосе" ще се осъществяват със специални пешеходни мостове, подходящи и за колоездачи. Ще бъде възстановено трасето на старата околовръстна жп линия от Хладилника до гара "Пионер", а

над Симеоновско шосе ще се изгради специален мост

за пешеходци, колоездачи и животни. В проекта влиза открита многофункционална зала до Националния стадион "Васил Левски".

Ще се създаде посетителски информационен център с подземен паркинг за 400 автомобила на мястото на стопански и административни сгради в северозападната паркова територия.

Дружеството "Ковачев архитекти" смята, че трябва да се запазят оставената застройка на заведенията за хранене в езерото "Ариана", както и терена за спорт. А също така и сградата на "Веселото село".

Популярният открит бар "Маймунарника" трябва да се превърне в дискусионен клуб, ще се оформи Алея на здравето, а атракционно влакче да вози посетителите от гара "Пионер" до бъдещата атракционна зона в жк "Дианабад".
"Ковачев архитекти" трябва да се съсредоточат върху осигуряването на велоалеи, които да свързват отделните части на парка, както и ключовите булеварди около Борисовата градина.

Ограничаването на колите до парка е главната идея на журито, предвижда се паркингите да са в близост до Борисовата градина.
Проектът

предвижда изграждането на постоянните тоалетни

които са функционирали до 90-те години на миналият век.
Най-красивият биопарк в София ще може да се похвали с видеонаблюдение и осветление в целия комплекс. Целта е да се намалят до минимум вандалски или криминални инциденти.

Предвижда се проектът да се реализира до 2 години, но от общината предвиждат още промени в спечеления проект, за да бъде приет максимално добре от столичани.

Засега не е ясно какво ще се случи със "Софияленд". Засега е използвана думата "презареждане", но тепърва архитектите ще уточняват дали мястото ще остане съсредоточие на атракциони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай