На Петрова нива отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

На Петрова нива отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание | StandartNews.com

С традиционен събор в областта Петрова нива снощи бе отбелязана 115-а годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. На събитието присъстваха държавният глава, вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на АБВ Румен Петков, евродепутатът Ангел Джамбазки, както и десетки граждани. Съборът завърши с тържествена заря-проверка.

В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че отново над Странджа ехти революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903 г. „Тук на легендарното тракийско гробище нашите предци впериха поглед пред свободата и достойнството, водени от веруюто да дадат своя принос", допълни президентът Радев.

„Тракийските делегати подкрепиха решението в Македония за вдигане на въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях. Дейците на 7-ят въстанически окръг ясно осъзнаваха, че 20-дневната свобода на Охридско ще има изключително висока цена, но нямаше сила, която да ги отклони от тяхната вяра в каузата за свобода и единение на отечеството. Погромът на въстанието е кървав –едновременно действаха куршумът, огънят, ножът и бесилката, както пише в летописа Христо Симеонов", каза още в словото си държавният глава и допълни, че пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби.

„Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас", добави той. Държавният глава уточни, че е поставил директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция.

„Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение", допълни той. Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

„Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите и то не само тук на Петрова нива, а в своето ежедневие и за това, че ги носите дълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон", каза още Радев.

Пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че сме в дълг към всички дали живота си. „Мястото ни е тук и най-малкото, което можем да направим е да поднесем цветя и да се преклоним пред погледа на преображенеца", допълни Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай