21:55 ч.

13.03.18

2 мин.

0

2

0
На кметовете не им трябва силов ресурс

Законът за частната охранителна дейност, който беше приет в началото на годината, на практика не променя нищо. Общините и досега можеха да наемат охранителни фирми. Във Видин и Ямбол има подобни опити заради проблеми със зачестилите кражби по селата. Въпросът е как местната власт може да си плати за частни гардове. Община с десетина села има бюджет само за няколко учители и лекари. Няма как да се извадят и дадат пари някой да пази селата. Там, където има проблем, кметовете


отиват при хората и им събират по 10 лева


за да се наеме охранителна фирма. Най-често това се случва в райони, където има много роми, които обират съселяните си.


И досега е имало много напъни частните охранители да бъдат впрегнати и да пазят заедно с МВР. По времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев дори имаше идея за доброволни отряди.


Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха закона за частната охранителна дейност на Конституционния съд с мотива, че опазването на живота и имуществото на хората е задължение на правителството и конкретно на МВР и не може да бъде прехвърлено като ангажимент на частни структури.


Въпросът обаче е, че


да те пази МВР излиза много по-скъпо, отколкото частна фирма


Смята се, че един полицай струва 2300-2400 лв., а един охранител 3-4 пъти по-малко.


Според данните, към настоящия момент у нас има 2867 частни охранителни фирми. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 са с регионални лицензи. Тези фирми станаха социален буфер, в който се изсипаха бивши военни и полицаи. Нещо като втори пенсионен фонд за бивши служители от силовия сектор. Един полицай, като се пенсионира, взима по 500 лв. пенсия и по 300 лв. допълнително като портиер.


По повод на приетия закон се чуха опасения, че дава възможност на кметовете


да си направят частни армии


И да използват този силов ресурс, примерно за влияние и за печелене на избори.


Всъщност местните управници използват лостовете на "кметската икономика". Кметът контролира няколко общински фирми, примерно в чистотата, строителството и ремонтите. И с тези 5-6 негови, семейни или партийни фирми създава една частна икономика и публичен кръг, който го държи на власт. В този смисъл на него не му трябва силов ресурс, за да управлява като феодал.


Вероятно има някаква политическа мотивация в новия закон за частната охранителна дейност
след като главен прокурор и президент скочиха срещу него. Но лично аз, не виждам някаква конспирация в закона, която да доведе до местна автокрация.


В голям град няма как да го направиш, а и дори в по-малките градове има по няколко охранителни фирми. А пък селата са толкова обезлюдени, че не са мястото, където се печелят избори с наемане на частна охрана.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

....... · 17:38 · 14.03.2018
Защо бе джанъм няма турски села ограбвани,туркини изнасилени,телефонни измами,наводнени турски села,ограбени турски апартаменти,откраднати коли на турци,кажете бе господа СОФИЯНЦИ, политица,Вие ко ито сте на върха и командвате службита,ами изсичането на горите,защо е само в районите с турско населен ни.Защо не гори в Стара планина дъбовата,а там където са боровите гори.Кажете ба господа софианци,политици,господа от службите и горите.Айде бе ,не можели да ги спрат.
........ · 17:26 · 14.03.2018
Оставиха селата да бъдат ограбвани,за да може всеки висш служител от службите в София да си направи охранителна фирма петсионирайки се да си живее на гърба на пенсионерите и предприятията от провенция та.Как се справят частниците,а държавата не може.Защото на тях НПОтата не могат да им пръднат на х... и да крещят че не спазват закона.Те просто предупреждават и после цигането или го няма или изселват фами лията.Така софиянци направиха необходима часната охрана.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент