На дискусията на "Стандарт": Перник се хвали със старт на санирането

На дискусията на "Стандарт": Перник се хвали със старт на санирането | StandartNews.com

Санирането в Перник е факт. Днес официално бе открит първият саниран блок от общо 41 подписани договори за финансиране по програмата за енергийна ефективност. Тази новина съобщи кметицата на Перник д-р Вяра Церовска при старта на дискусията "ДА! На българските региони-ПЕРНИК", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ. Форумът е № 16 от националната кампания "ДА! На българската икономика.

"Законодателната, изпълнителната власт и медиите сме длъжници на Перник, защото това е един от най-поразените от 25-годишния ни преход градове", откри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. "Живеем в сложни времена, в които от една страна в Европа и България има възходящи темпове на развитие и добри макроикономически показатели като 3 % ръст на БВП за 2016 година, 8 % ръст на приходите от данъци и акцизи и бюджетен излишък от над 3 милиарда лева в края на септември. Живеем обаче и в заплаха от терор и насилие, а явления като Брекзит създават допълнително предизвикателство за бъдещето на европейската икономика", анализира тя икономическата ситуация. Затова заедно с КРИБ стартирахме и на регионално ниво дискусии, за да видим как съществуващият икономически растеж може да бъде надграден, каза още Славка Бозукова.

Искаме да чуем какви са вашите проблеми, заяви пред представителите на местния бизнес Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. "Перник е особен град, той не е просто въгледобив, металургия и тежко машиностроене, тук човек диша култура, духовното присъства тук", допълни още Евгений Иванов.

100 представители на бизнеса в Перник, изпълнителната, законодателната и местната власт изпълниха залата на Двореца на културата в града, за да участват в дискусията на "Стандарт" и КРИБ. На въпросите на бизнеса отговарят министърът на спорта Красен Кралев, зам.-министрите на образованието Диян Стаматов, на енергетиката Жечо Станков, на екологията Красимир Живков, изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, говорителят на НАП Росен Бъчваров, депутатите от ГЕРБ Ирена Соколова и Красимир Велчев.

Въпреки ниската безработица преструктурирането на икономиката се отрази много сериозно на перничани, призна Вяра Церовска. Подобряване на инфраструктурата ще направи града още по-привлекателен за инвеститорите, смята кметицата, която търси финансиране за изграждане на две кръгови кръстовища на входа на Перник. Градът все още няма изграден воден цикъл и липсват водопроводни мрежи в много селища на областта, посочи още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай