НА ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ" "ПАЗИ ГОРАТА". Славка Бозукова: 94% от пожарите са човешка небрежност

НА ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ" "ПАЗИ ГОРАТА". Славка Бозукова: 94% от пожарите са човешка небрежност | StandartNews.com

Опазването на горите е ангажимент на държавата и институциите, НПО, бизнес, медии, като целта е да опазят най-ценните ни природни богатства. Това заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова на дискусията "Пази гората" в Благоевград, организирана от медията и от Югозападното държавно предприятие.

Вестникът - лидер в провеждането на национални кампании, събра на една маса инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападното стопанство, шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов, зам.-началникът на ГД ПБЗН ст. комисар Асен Игнатов, областният управител на Перник Ирена Соколова, Георги Милев - председател на КРИБ-Перник и други.

"Свидетели на опустошителни пожари, последният в Кресна, продължи тя. - Трябва да си извадим поуките от Кресна и да имаме предвид новите предпазни мерки, за да не се стигне пак до опустоштелен пожар. Трябва да има и превенция, която е работа на кметове и горски стопанства, за да не се стига до намеса на пожарна и полиция. А стратегията е работа на държавата. Надявам се, че ще има конкретни мерки. 94% от пожарите се дължат на човешка небрежност. Над 70% от тях са от запалени стърнища. Съществуват и конкретни мерки 8.3 и 8.4. от Програмата  за развитие на селските райони. Нужно е да се постигне баланс между опаването на гората и условията за бизнеса за необходимите суровини. Благодаря, че Тома Белев е тук, опазване на горите под зоркия поглед на НПО", заяви тя. .

"Нека сме посредник на фона на отчайващите доклади за свобадата на словото, да има нормалност в диалога и възможност да се покажат всички гледни точки. А след това да видим какви са резултатите от тези дискусии", допълни Бозукова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай