На дискусия на "Стандарт": Спасяват Античната купулна гробница в Поморие

На дискусия на "Стандарт": Спасяват Античната купулна гробница в Поморие | StandartNews.com

При засилен интерес протича дискусията "Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона". Форумът в морския град е организиран от вестник "Стандарт" с участието на кмета на Поморие Иван Алексиев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Официални гости на дискусията са още сливенският митрополит Йоаникий, проф. Божидар Димитров, проф. Николай Овчаров, учени, археолози и бизнесмени.

Античната куполна гробница в Поморие е основен акцент в днешния форум, който бе открит от главния редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. "За мен е чест да направим дискусия "Чудесата на България" тук, в Поморие, един от най-старите градове в България и един от най-важните черноморски центрове в миналото. Древният град Анхиало е имал ключова роля на политическата сцена и в търговията. И днес всички медии и държавата трябва да допринесем за възраждането му като културно-историческо наследство, като икономическо влияние и като духовен център", каза тя. И посочи, че според последни данни през второто тримесечие на годината държавата регистрира 3 % икономически ръст, 1 % инфлация и над 3 милиарда лева излишък в бюджета.

"Оживлението в макроикономиката обаче не кореспондира с духовността. Тя се измерва не в количествени, а с качествени показатели", подчерта Бозукова. И припомни, че Поморие е един от градовете, в които за първи път е навлязло християнството. "Заедно с духовното развитие е важно и културно-историческото наследство. Страната ни има близо 200 манастира, от които 80 действащи. Затова в рамките на кампанията "Чудесата на България" "Стандарт" започна инициатива за популяризиране на манастирите, които ще бъдат включени в националната кампания "Чудесата на България", каза Бозукова и посочи, че поморийският манастир "Свети Георги" е изключително важен за кампанията.

Главният редактор на "Стандарт" обяви още, че следващия месец медията продължава инициативата за уроците по родолюбие. Вече е договорено, че такива открити уроци ще бъдат проведени в Асенова крепост и Пловдивския исторически музей. Бозукова отправи покана към господин Алексиев уроци по родолюбие да бъдат организирани и в античната куполна гробница. "Античната куполна гробница в Поморие е уникална и втора като нея няма в цяла Европа. И днес нямаме отговор на въпроса как през ІІІ век е била построена куполна гробница с куха колона в нея. Но за да привлича още повече туристи, това съоръжение се нуждае от нашата помощ", каза главният редактор на "Стандарт".

Кметът на Поморие Иван Алексиев изказа гореща благодарност за инициативата на вестник "Стандарт" и за подкрепата, която оказва. "За мен е голяма чест чудесата на Поморие да станат част от чудесата на България. Благодаря на госпожа Бозукова, че реагира толкова бързо на проблема с античната куполна гробница. Моето желание е този паметник да стане възможно по-достъпен за повече гости и туристи. Гръбницата е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Теренът около нея обаче е собственост на Селскостопанската академия. Още преди три години направихме постъпки, за да уредим собствеността, която е смесена и тя да бъде прехвърлена на община Поморие, но и досега се лутаме. Нашето желание е общината да стане собственик и на терена, за да имаме възможност да участваме с проекти за финансиране по европейски програми. До гробницата се намира Институтът по южни култури, който е със затихващи функции. Туристическият бранш направи предложение там да се направи Ботаническа градина с южни култури и целият район да стане една чудесна атракция", обясни той. И допълни, че общината е готова да гласува предложението за промяна на собствеността на следващата общинска сесия през септември, а след това то ще бъде внесено в областната управа на Бургас. Паралелно с това за него ще бъдат информирани министерството на културата и земеделското министерство.

Зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова се ангажира да съдейства за по-бързото придвижване на докладната и пое ангажимент да организира среща между кмета на Поморие Иван Алексиев и областният управител Вълчо Чолаков. "Вярвам, че заедно ще направим всичко възможно и от наша страна ще съдействаме така, че по-бързо собствеността на прилежащите около гробницата терени да преминат в собственост на община Поморие. Кметът Иван Алексиев е доказал не веднъж, че община Поморие е добър стопанин и ние вярваме, че той ще се справи блестящо", добави Турманова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай