Мюсюлманин сред спасителите на село Обручище

Мюсюлманин сред спасителите на село Обручище | StandartNews.com

Мюсюлманин е сред спасителите на старозагорското с. Обрукли /дн. Обручище/ от ордите на Сюлейман паше през лятото на 1877 г. Името на селския чауш Юмер ефенди бе изписано заедно с тогавашните селски първенци Георги Бабалов, Павлю Коев, Стоян Демерджиев върху паметния знак, който бе открит официално за 3 март. Обруклийските управници и турчинът водят тежки преговори с военачалниците на настъпващия редовен турски аскер, за да спасят селото от опожаряване и изтребление. По-първите обруклийци хранят дни наред турската войската, правят и тежки дарове на началството и в края на краищата османската армия не влиза в селото.

„Без застъпничество на тези 4-ма смели мъже Обручище щеше да има горчивата съдба на Батак и Стара Загора, изпепелени до основи от турските пълчища", категорични са инициаторите за поставянето на паметния знак в чест на спасителите.

Идеята е на бившия синдикален и минен шеф във въглодобивната компания „Мини Марица-изток" Тенчо Кайряков, който заедно с местния бизнес-клуб е след основните дарители. Самият гранитен монумент, около 2,5 тона, също е изработен като дарение от каменеделеца Николай Колев от близкото тополовградско село Хлябово


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай