Мюфтия: Не носим отговорност за действията на всеки мюсюлманин

Мюфтия: Не носим отговорност за действията на всеки мюсюлманин | StandartNews.com

Мюфтийството като институция не може да носи отговорност за действията на всеки редови мюсюлманин. В молитвените домове трябва да се правят само обреди по Корана. Ако се провеждат нередни неща, ако някой върши престъпление, то нека бъде осъден, каза в сряда на пресконференция в Благоевград районният мюфтия в Пиринско Айдън Мохамед.

Той обаче смята, че периодично се пуска темата за радикален ислям в общественото пространство. Целта е да се отклони общественото мнение в друга посока. Доскоро се говореше за „едни тефтерчета", а сега за радикален ислям, каза духовният водач на мюсюлманите в Пиринския край. Той се надява скоро органите на реда да изложат мотивите за акцията в Пазарджик и останалите градове. Да обявят резултатите, да разяснят за какво става въпрос. Да кажат какво са намерили – оръжие, мечове, ножове или само книги. Да има информация, за да има спокойствие в обществото.

„Защото на мен тази акция ми прилича на онази отпреди 4 години – срещу 13-те имами, там имаше отчайващи експертизи, но все пак се стигна до някакви присъди. Това води до деструктивизъм в отношенията между хората от различните религии и е апетитна хапка за популистки и националистически движения", твърди Айдън Мохамед.

От ДАНС отделиха голям ресурс в акциите във вторник, дано го оправдаят с резултатите, каза още той. Мюфтията е категоричен, че не бива по външния вид и по името да се съди за човека. „Говори се лошо за някой само задето носи брада. Това не е признак за радикален ислям. Ако бе така, повечето художници щяха да са сложени в радикалното крило на мюсюлманите. Носенето на бурки от жените също е личен избор, който не бива да се ограничава, защото не е опасно и е тяхно право", допълни районният мюфтия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай