МВР закопча 500 каналджии на браздата

Тази година дипломирането на курсантите от Академията на МВР тръгна с шумен скандал след съмнения за купуване на изпити и нерегламентирани назначения

МВР закопча 500 каналджии на браздата | StandartNews.com

Прекарването през границата се превръща в професия, твърдят полицаи

София. 500 каналджии са задържани от началото на годината, отчете МВР. Повечето от тях са се специализирали в прехвърлянето на хора към вътрешността на страната, както и към извеждането им извън пределите на България в посока Западна Европа.

От МВР са на мнение, че този вид дейност добива все по-голяма популярност и се превръща в професия за безработните от крайграничните райони. "По зелената граница се върти огромен бизнес с каналджии, с много пари. Задържаните са българи, турци, граждани на трети страни", коментира в Перник главният секретар Светлозар Лазаров. "Когато има някъде пазарна ниша, има и хора, които се ориентират към тази дейност. Преди това се получаваше с цигарите и наркотиците. Сега като започнем да работим цигари и наркотици, излиза трафик на хора. Задържаме по 2-3-ма души на ден", допълни Лазаров. Главният секретар съобщи още, че от началото на месеца се извършва 100% контрол по пунктовете на южната ни граница.

Проверяват се всички физически лица, които преминават, независимо дали са граждани на ЕС или на трети страни. Те подлежат на пълен контрол и регистър. "Увеличават се лицата, които търсят закрила и убежище. Те са добре дошли. Но докато съм главен секретар, няма да толерираме нелегалното преминаване на границата, защото това са рискове, включително и от влизането на терористи", подчерта Лазаров. Той е на мнение, че местата за настаняване на бежанци не трябва да са от открит, а от затворен тип. Практиката показвала, че където са такива, миграционния поток спадал с 50%. Необходими са около 40 млн. лева за изграждането на ограда по границата, която да е с дължина 120-130 км в пресечена местност. "Това са много пари, но когато става въпрос за сигурността на държавата, на нашите деца, мисля, че си струва", допълни Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай