МВР: Множество от мерките за сигурност по празниците са в ход

МВР: Множество от мерките за сигурност по празниците са в ход | StandartNews.com

София. "Множество от мерките, които МВР ще предприеме с оглед гарантиране сигурността и обществения ред по време на Коледните и Новогодишни празници, в момента са в ход, а други се планират за другата седмица", съобщи на пресконференция Иво Захариев, полицейски инспектор към ГД „Охранителна полиция", предаде "Фокус".

"В момента текат срещи с местната власт, с кметове по места, с цел набиране на информация какви мероприятия се предвижда да се провеждат в съответната община. На база на тази информация ще се планират специализирани полицейски операции, с оглед противодействие на правонарушенията по празниците", посочи Захариев, като добави, че всички места, където ще има струпване на много хора - гари, автогари, молове и други, ще бъдат обезпечени с полицейско присъствие, за да се гарантира сигурността на гражданите и на обществения ред.

"По линия на КОС (бел.ред. Контрол на общоопасните средства) сме предприели действия за извършване на засилени проверки във всички търговски обекти и складове за съхранение на пиротехнически изделия, както и недопускане на нерегламентирани продажби на пиротехнически изделия на места без разрешение", каза Емил Ангелов, началник сектор "Контрол общоопасни средства", към Главна Дирекция полиция "Охранителна полиция".

"За избягване на инциденти и наранявания, или изникване на пожари по време на празниците, когато е засилено използването на пиротехнически изделия, апелираме към гражданите за повишена бдителност при употребата им. Апелираме и закупуването да става от лицензираните за това обекти, като внимателно да се прочитат инструкцията за употребата. Мерките, които взимаме всяка година са традиционни", заяви Ангелов.

"Във връзка с предстоящите празници съветите, които мога да дам, са за повече бдителност, както и хората да не оставят личните си вещи без надзор", каза на свой ред Красимир Любомиров, началник сектор "Улична престъпност" към СДВР. Той заяви, че се наблюдава спад на извършените джебчийски кражби, тъй като средствата за масов транспорт в столицата не са достатъчно натоварени.

"Голяма част от жителите пътуват в провинцията. Имаме обаче ръст на обикновените кражби в молове, големи хипермаркети, коледни базари. Всеки купува подаръци за близките си и в много от случаите, лични вещи биват оставяни без надзор", обясни Любомиров.

"Що се касае до увеселителни заведения в празничните дни, апелираме гостите им да не оставят крупни суми пари във вътрешни джобове на дрехите си, оставени без надзор по закачалки, скъпи телефони, както и документи, без надзор", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай