МВР комплектова катаджиите по два екипа

Проверките на „Пътна полиция" ще бъдат заснемани

МВР комплектова катаджиите по два екипа | StandartNews.com

Глобите от камерите ще се плащат в РПУ-тата, а не в КАТ

София. МВР обяви нови мерки за борба срещу корупцията на пътя. Основната част от тях е насочена към максимално ограничаване на контакта между катаджиите и шофьорите, за да се предотвратят рушветите.

Право да спират автомобили ще имат само служителите на „Пътна полиция". Това ще става при т.нар. „широкообхватни акции", тоест само ако проверката се осъществява от два автомобила с екипи. Тя ще подлежи на видеозаснемане, като записите ще се пазят в областните дирекции на МВР в продължение на 30 дни преди да бъдат унищожени.

Вътрешното министерство ще разчита за контрола в много по-голяма степен на снимките от камерите на МВР, включително и на мобилните камери. Към момента има 25 стационарни и 148 мобилни камери, които издават електронни фишове. При констатирани нарушения гражданите ще бъдат викани в РПУ-тата, за да си платят глобата.

„Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи своя административен акт за установяване на административно нарушение в районното полицейско управление по местоживеене. Няма да се изпраща електронен фиш автоматично, а нарушителят ще бъде призован в РПУ", обясни Веселин Вучков.

Според Вучков пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата.

„Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция". Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция". Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер", съобщи на пресконференция по темата вътрешният министър Веселин Вучков.

Той допълни, че е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки.

„На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове. Те са насочени към създаване на условия за извършване на контрол на пътното движение само от специално подготвени служители на МВР при условия, които ограничават до минимум възможностите за корупция", обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай