„Move Vraca ! Move !" се провежда за пръв път

„Move Vraca ! Move !" се провежда за пръв път | StandartNews.com

Събитието „Move Vraca ! Move !" ще се проведе за първи път във Враца. То е насочено към повишаване физическата активност на хората от всички възрасти и е част от инициативата „MOVE Week" на международната кампания „Now We MOVE". Организатори са Младежки център – Враца и ученици от града.

На 26 май – четвъртък, от 11:00 часа на площад „Христо Ботев" във Враца всички желаещи могат да дойдат и да се присъединят към занимания по волейбол, колоездене, скачане на въже, федербал. Първата част на събитието ще завърши с голямо хоро под съпровода на Младежки духов оркестър към Центъра за работа с деца. След това с бягане участниците ще се придвижат до Младежкия център, където ги очакват лични предизвикателства под формата на определен брой клякания, лицеви опори, коремни преси, изкачване на стълби и други. Приелите предизвикателствата накрая ще се подкрепят със здравословна храна.

Всички включили се ще получат гривни, значки или други рекламни материали на кампанията „Now We MOVE". Спортните дейности няма да са със състезателен характер, а ще бъдат проведени с цел забавление и стимулиране воденето на физически по-активен начин на живот.

Европейската кампания „Now We MOVE" има визията да направи 100 милиона европейци по-физически активни до 2020 година, съобщава Дарик.

Според последните изследвания от 2014 година на Евробарометър, България е държавата с най-висок процент неактивни хора – 78%. Като едва 2% от българите спортуват почти всеки ден, а само 14% от населението извършва по-леки форми на физическа активност като: ходене пеш, каране на велосипед с умерена скорост, лек труд в градината. Изследването показва също, че 41% от българите прекарват в седене 5 часа дневно всеки или почти всеки ден. Затова Now we MOVE България има собствена визия за 1 000 000 повече българи физически активни до 2020 година.

Според проведените проучвания става ясно, че 67% от населението определя като мотивиращ фактор за започване на спорт или друг тип физическа дейност примерът на близки, роднини и приятели. 48% твърдят, че са по-работоспособни след като са спортували. 65% са на мнение, че кампании и инициативи, свързани с физическата активност повишават информираността за ползите от нея. 75% от българите се чувстват по-жизнени и здрави, когато спортуват и са физически активни.

От 23 до 29 май е MOVE Week - седмицата на физическата активност и спорта в България. Това е ежегодно събитие, което се провежда в нашата страна от 2012 година. Неговата идея е, чрез безплатни събития в рамките на една седмица в цялата страна, да се промотира активния начин на живот и ползите от физическата активност за всички българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай