Московски сезира ЕК за блокадата

Московски сезира ЕК за блокадата | StandartNews.com

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. Чрез изпратеното днес официално писмо, министър Ивайло Московски изрази сериозното безпокойство на българската страна относно продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Московски информира еврокомисар Виолета Булц, че неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.

Министър Московски е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция, се казва в информацията от МТИТС. Министърът поиска от еврокомисар Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 2679/98. Вчера председателят на ССИ Мирослав Найденов предложи правителството ни да задвижи наказателна процедура за Гърция.

Всеки ден правим всичко възможно, за да оказваме натиск, през различни институции, върху гръцкия кабинет, каза междувременно и министърът на външните работи Даниел Митов. „Цяла Гърция е блокирана. Блокирани са всички граници. Има огромен проблем с два закона, които гръцкото правителство е внесло", обясни той и допълни, че голяма част от обществото е против тях. „Гръцкият кабинет очевидно не може да овладее ситуация", посочи външният министър. Във връзка със загубите, които държавата ни генерира от блокадата на границата и евентуалната им компенсация, Митов отбеляза: „В момента това което виждаме като механизъм, е българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища. Това не е невъзможно, но в момента обсъждаме колко реалистичен е този вариант и какво би донесъл той". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай