Морските вълци искат помощ, за да оцелеят

Морските вълци искат помощ, за да оцелеят | StandartNews.com

Като слаб отчитат есенния сезон на риболова и рибарите по Добруджанското крайбрежие. Основната причина е, че имаше рязко изстиване на водата и рибата не дойде до бреговете в очакваните от морските вълци количества. Лошото време през септември и октомври в района бе допълнителна пречка и рибарите определят есенния риболов като слаб. В района болшинството са дребни рибари с по една до две моторни лодки. Масово те се жалват, че са зависими от матрапазите, които изкупуват улова им и еднолично диктуват цената. Тази есен в района на Шабла за втора година сафрид така и не е дошъл, казват рибарите. Сред това, което влиза в мрежите, са попчета, които търговците изкупували на 4 лв. за килограм, карагьоз - 3-5 лв. за килограм, според големината и количеството на улова.

Дребните рибари настояват държавата да обърне поглед и към тях и да се помисли за някакъв вид помощ, за да оцелее секторът. Ние нямаме къде да съхраняваме улова, защото съоръженията са скъпи и мнозина от нас не могат да си позволят такава инвестиция, разказва един от морските вълци в Шабла. Разказват, че в началото на есенния улов първоначално цената на килограм лефер е била 30 лв., но на следващия ден матрапазите я свалили драстично на 18 лв. На ден се вадят не повече от десетина килограма лефер и на практика като ни свалят цената, ние едва покриваме разходите си за гориво на лодките и мрежите, казват рибарите. Сред проблемите в сектора, които морските вълци посочват, са и липсата на узаконени рибарски селища и лодкостоянки в района. Ако имаме узаконено селище, то всеки ще започне да инвестира, казват още шабленските рибари. В Каварна работи най-голямото рибарско сдружение. Мъжете с корабите следват рибата и вече са слезли на юг - в района на Бургас и Несебър. Средно месечно работим по 10-12 дни, казват рибарите и добавят, че уловът зависи от морето и времето. Като цяло обаче и те са категорични, че рибата тази есен е малко. В момента излиза барбунът. Продават я на цена от 3 до 5 лв. на фирми, които я изнасят в Гърция, малко сафрид и чернокоп, чиято цена варира според големината и количеството на улова. Дребният чернокоп се изкупува на цена от 4-5 лв. за килограм, а едрият - 7-8 лв. за кг.

Балчишките рибари също казват, че уловът тази есен е слаб и риба няма заради времето, което не е стабилно. В мрежите влиза карагьоз, чернокоп и калкан. Деликатесната риба се предлага за 20 лв. на килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай