Морски вълк ще спира бежанците

Морски вълк ще  спира бежанците | StandartNews.com

За Светлан Кичиков няма по-хубаво място от родния Созопол

Когато Бойко Борисов те види и хареса, няма значение каква длъжност заемаш и колко време тъпчеш на едно място. Значи птичката е кацнала на рамото ти. Така описват в Бургас изненадващото издигане на морския капитан Светлан Кичиков за нов директор на Гранична полиция. Той все още не е назначен официално, но вече е в процедура по издигането му.
От него ще се иска да промени изцяло както оперативното ръководство на граничарите, така и да промени начина на провеждане на конкурси и обществени поръчки.

Все пак досегашният граничар номер 1 - криминалистът Антонио Ангелов, бе принуден да се оттегли заедно със заместника си Йотко Андреев заради абсурден победител в обществена поръчка кой да извозва задържани мигранти в страната. Оказа се, че собственикът на спечелилата фирма "Еделвайс 0707" Григор Григоров е разследван за каналджийство на бежанци.
"Звучи като виц", коментира конфуза и самият Бойко Борисов, който поиска оставките на двамата началници в Гранична полиция.

Борисов се запознал с Кичиков по време на операция на "Фронтекс", европейската агенция за охрана на границите на ЕС. Става въпрос за учението "Посейдон морски граници", което се проведе от края на януари до 8 март.
Кичиков се изявил в две роли - като командир на кораба "Обзор" и като началник на базата за гранични полицейски кораби в Созопол.

49-годишният Светлан Кичиков е роден в Бургас, тийнейджърските му години минават в жк "Славейков", учи в местното училище "Димчо Дебелянов. След това завършва военноморското училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна със специалност "Корабоводене за военноморския флот". На 25 години вече е командир на граничен кораб в състава на министерството на отбраната. След това заема различни длъжности в регионалната гранична служба - Бургас. На 48 години вече оглавява базата в Созопол.

Кичиков живее в града от дълги години, откъдето е родът му. Кариерното му досие е безупречно, награждаван е многократно за постигнати успехи.

"Човек е там, където е сърцето му, а не там където е физически" е един от последните му постинги на страницата му във Фейсбук.

Със сигурност морската душа на Кичиков едва ли ще се чувства уютно на шефския стол на Гранична полиция в София, но предизвикателството да спреш мигрантите вероятно си заслужава отговорността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай