Моника и Краси се редуват да спят при баба и дядо

Тримесечните Михаил и Калоян - наследниците с царски имена на доц. Милен Михов

Моника и Краси се редуват да спят при баба и дядо  | StandartNews.com

Казват, че не е лошо да си дядо - лошо е да спиш с баба. Мъжът, който остарява като катедрала, е мечта на всички жени. Посребрелите коси, опитът, интелектът, общественото положение и натрупаният престиж: всички тези радости и притежания са привилегия на дядовците от класа. Мъжът на възраст, ако е спортувал като млад и е водил добър живот, притежава онези качества, които липсват на младоците: той е много по-спокоен, възпитан, познаващ добре възходите и паденията на битието. А ако е наследил хубав ген - съвсем е привлекателен.

Тук ще стане въпрос за онези мъже, които стават само по-качествени с годините и никога не излизат от мода. Всеки от тях е овладял добре тайните на възрастта и попрището си, знае как да ги използва в своя полза.

Какво е да си дядо, не може да се опише. Това казва с усмивка зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той има две внучета момче и момиче. Краси е на 10 г., а Моника е 6-годишна. Признава, че чувството да си дядо е по-силно от това да си родител. "Дядото и бабата знаят, че отговорността за възпитанието е на майката и бащата. Отношението към внучетата е много по-приятелско, можеш да си позволиш да глезиш", обяснява Велчев. Той обаче не е от тези, които често правят това. "Децата усещат всичко, особено, когато по някакъв повод ми развалят настроението. Дразня се, ако някой от тях започне да се лигави, но когато видят, че ми се променя погледът, всеки застава на мястото си", казва депутатът от ГЕРБ. "Сега са при нас в Банкя. Единият спи при баба си, другият при мен. След това на следващата вечер се сменят", радва се той. Когато имат възможност, ходят на ски заедно.

Той отказва да дава съвети на премиера Бойко Борисов за това как се гледат внучета.

"На премиера му го пожелах. Първо този миг с раждането на това внуче да се повтори много пъти. Защото и синът ми е едно дете, така стана", разказва Велчев. "Той го знае и сам осъзнава, че не е хубаво да си само дете. Аз им бях казал така на шега, че до 5 внучета поемам някакви ангажименти", допълва депутатът. "Хубавото е, че сега края на април чакаме още едно момиченце. Така че и на премиера му пожелавам да има повече хубави моменти. Дъщеря му е прекрасно момиче и скромно, и хубаво, зет му също, така че би трябвало от тези прекрасни деца, зет и дъщеря, да има повече внучета, това му пожелавам", каза още Велчев.

Божинов запалил малките по тениса

Социалистът Георги Божинов гони рекорда за депутат с най-много внуци - през април ще стане дядо за пети път. Най-новото попълнение в рода ще е момче. Това обаче няма да промени съществено съотношението - двамата му синове вече са го дарили с 3 внучки и един-единствен внук, който обаче за гордост на дядо повтаря трите му имена - Георги Тодоров Божинов. 7-годишният Гого-младши, 9-годишната кака Дара и по-малката им сестричка Кита (на 5 г.) живеят в Москва. Те са деца на по-големия му син Тодор. Заради далечното разстояние дядо Георги и баба Дарина, на която е кръстена първородната внучка, ги виждат през ваканциите. Затова пък непрекъснато се чуват с тях благодарение на новите технологии. В България живее 3,5-годишната Белослава, дъщеря на по-малкия депутатски син Стефан, който сега чака второ дете. На малката Бела е поверена задачата да намери име за малкото си братче и всички чакат нейното решение.

Когато заговори за внуците си, суровият депутат от Враца, който не пести истини от парламентарната трибуна, се разнежва. "Това са неповторими неща - един жест, една дума, една усмивка, едно обръщение "дядо", са неща, които не могат да се разкажат".

Когато научил за първи път, че ще става дядо, не се натъжил, че остарява, а напротив - усетил прилив на сили. "Вълнуващо е. Виждаш, че след теб животът продължава с пълна сила". Божинов е категоричен, че няма любимци сред наследниците си. "Контактът с всеки един е неповторим. Не можеш да ги сравняваш, да мериш обичта си. Всяко дете е уникално", разказва той. Помагал е малко, но подчертава, че негова е заслугата всички да са увлечени по тениса. Първо научил двамата си сина, а сега с този спорт се занимават всички. Миналата седмица най-малката Бела отишла на първия си урок по тенис - в школата на сестри Малееви. Преди месец пък най-голямата Дара спечелила първия си медал в състезание. Освен това рисува. "Учителите й твърдят, че притежава талант", с гордост отбелязва дядо й. Свири на пиано заедно с брат си. Георги Божинов-внук тренира и футбол, при това не къде да е, а в школата на ЦСКА-Москва. "На Бойко Борисов му пожелавам не само да ме настигне, но и да ме надмине по брой внуци", с усмивка споделя Божинов.

Патриот им прави лъкове

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов има 4-месечен стаж преднина пред премиера Бойко Борисов. Води го и по количествени показатели - на 22 октомври 2015-та той стана дядо за първи път на двама внуци наведнъж. Близнаците се родили ден преди деня, в който ВМРО отбелязва годишнина от основаването си - 23 октомври. И пак покрай патриотичните пристрастия на дядо си - историк, помощник-ректор на ВТУ и активист на ВМРО, Михаил и Калоян носят тежки, царски имена. Михаил е кръстен на единия дядо Милен, а Калоян носи буквичката на другия - Кирил. "Можеха да бъдат и Кирил и Методий", шегува се Михов.

Близнаците са родени в Пиринска Македония - в Благоевград, но живеят с родителите си в Сандански. Те са рожби на голямата му дъщеря Виктория. Родили се по-дребнички, първите си дни прекарали в кувьоз, но сега се развиват изключително добре, наедряват с часове, силни са, хвали се дядото. Близнаците са относително спокойни, много ведри деца, допълва той. Предвид натоварената му работа в НС и в две комисии - по образование и отбрана, а и заради разстоянието, срещите не са ежедневни, но пък изключително емоционални. При тях ще е и този уикенд. И отново ще ги забавлява с гимнастика, съпроводена с евъргрийна "Ние сме войници".

"Чувството, че ставаш дядо, е по-различно. Даваш си сметка, че нещо все пак си оставил зад гърба си", споделя Михов. Макар и дядо за първи път вече си е дал сметка и за друго - даването на съвети на добре справящи се родители е безсмислено, но надеждата е все пак да бъде чут.

Когато разбрали, че чакат близнаци момчета, родителите им заръчали на дядо Милен да приложи на практика хобито си. Той е активист на дружество "Традиция", което пресъздава исторически събития по атрактивен начин. Милен Михов е майстор на оръжия и лично е направил някои от използваните в представленията. "Един детски лък може да бъде направен лесно", споделя той. Така обаче е само според него - достатъчно добър материал за основа - еластично дърво - дрян, чам дори, който се накисва с вода и се огъва по определен начин, за да се получи дъга. Тетивата пък трябва да е добре опъната, но не прекалено, така че да може да изстрелва стрелите. Те пък се правят от папур. Пръчките се срязват от единия край, слага се картонче, което служи за стабилизатор. Възможно е да се сложи и перо, но това вече изисква по-голям майсторлък. Залепяш, завързваш конец отзад и ... стреляш. Поне Михов не вижда нищо сложно. Вече има опит - направил е няколко лъка и меча на малката си дъщеря. Неговото наблюдение сочи, че всичките му деца, включително и близнаците, реагирали особено добре на българска народна музика. Така приспивал и майка им. "Явно неравноделните тактове се отличават от другия музикален фон", заключава той. И с усмивка споделя, че внуците му нямат голям избор - македончета, с дядо войвода, пътят им е ясен и тясно свързан с ВМРО.

Маги Халваджиян: Той е!

"Усещането е като за връщане назад във времето. Все едно отново държа Бебо в ръце. Пея и му говоря. Страхотно чувство!", казва Маги Халваджиян за внучето си. Могъщият продуцент винаги е в еуфория, когато говори за Еди. И през ум не му е минавало да се сърди, че юначето не е кръстено на него.

На Коледа то навърши годинка. Тогава дeтeнцeтo нa бившата адpeнaлинĸa от "Господари на ефира" Алекс, която е и преподавател по танци, и Бeдрос, cинa нa арт фамилията, официално нaпycнa c дocтoйнcтвo ĸaтeгopия „бeбe". "365 дни! TOЙ E!", написа Маги, a Kpeмeнa ce paзвиxpи и ce oтдaдe нa xoбито си – дa opгaнизиpa парти c любимитe cи xopa в чест на Еди. А Халваджиян най-младши е роден с късмет. Първият мъжки внук на династията е обгрижван като крал или най-малкото като принц. Неговата първа братовчедка, дъщерята на чичо му Джуджи, пък е праправнучка на великия художник Златю Бояджиев.

Преди дни Маги разбуни духовете в социалната мрежа с любопитен статус: „Аз си тръгнах от цирка, но той от мен никога!". И макар че мнозина си помислиха, че става дума именно за предаването, което свърши в края на януари, истината се оказа друга. Думите на продуцента са допълнение към снимка с внука му и имат шеговито послание. Неслучайно Маги и Кремена казват, че сa oтĸpили нaй-гoлямoтo щacтиe в Eди. И caмo миcълтa зa малчугана ги ĸapa дa paбoтят oщe пo-yпopитo, зa дa мy ocигypят бъдeщeтo, ĸoeтo зacлyжaвa.

Внучка вдъхнови Тончо

Тончо Токмакчиев премина на още по-бързи обороти. Освен всички ангажименти в частния си бизнес, в "Шоуто на Канала" и ролите в Сатирата и на други сцени, прочутият кукувец гледа и внучка. Всъщност много мачовци на неговата възраст си правят "късното" бебе, но актьорът предпочита да помага на любимата си дъщеря. Затова той не само пазарува, но и гледа Сесилия - така се казва момиченцето на Таня. Младата дама доскоро работеше в пи ар агенция в Барселона, но сега май е останала за по-дълго време в София. Така че разчита на майка си и баща си - и двамата актьори умеят да разиграват кукли и етюди.

Внучката на Тончо се появи на бял свят миналата година, малко след като той навърши 52. Бащата е наполовина холандец, наполовина германец. Първите срещи на Тончо с мъничето са били по скайпа, защото тогава той е зает с репетициите на "Рейс" на Станислав Стратиев в Сатирата. Точно в този период Теди Москов изкусуряваше "Улицата на живо" в НДК, а Тончо има главна роля в шоуто.

Таня напусна България заради типичния комплекс на дете на известни родители - не пожелава да стане аркашка, а избра журналистиката. Завърши бакалавърска степен в Софийския университет, а после замина за магистратура в Барселона.

Морфов се фука с Филип

Александър Морфов е от дядовците баш трепачи - известен, шикозен, с бяла коса и секси. Топрежисьорът, който доказа пред Русия и Европа, че българите разбират от театър, е щастлив с Филип - синът на Неда, по-голямата му дъщеря, която завърши "кино" в Единбург. Сашо, който се отказа от административното директорстване в Народния, но, както винаги, си остава негов художествен бос номер едно, се разнежва, само като чуе гласа на Филип. Двамата с Рени Врангова са готови по всяко време да се посветят на момченцето. А когато Сашо хукне да поставя по света, общува с малкия принц по скайпа.

Ангарски: Няма такава радост

"С нищо не може да се сравни чувството, което изпитва един дядо, просто не може да се опише радостта...", категоричен е топфинансистът Красимир Ангарски. Преди по-малко от година синът му Иво и актрисата Виолета Марковска го дариха с наследник, естествено кръстен на прочутия си дядо. Краси-младши вече тренира йога, плува, танцува в креватчето на Ла Кокарача, в момента е нещо средно между куче и маймуна - лази и се катери по теб, не крие възторга си Ангарски.
"Пресните" дядовци той съветва да разхождат малките колкото се може повече в планината, да ги упражняват с австралийската игра Киндер-роо за координация на движенията. "Никакво ядене нощем и детето да спи само", категоричен е бившият скиор и тенисист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай