Монаси пропищяха от 800 лева за ток

Монаси пропищяха от 800 лева за ток | StandartNews.com

Божите служители получили четворните сметки за три бойлера и три телевизора

Монаси пропищяха от 800 лева сметки за ток. Непосилните фактури пристигнали в Преображенския манастир, който се намира на 5 км от Велико Търново. През последните месеци тримата монаси, които постоянно живеят в светата обител, започнали да получават месечни фактури между 500 и 800 лева. Игуменът на манастира отец Георги разказа как проблемите започнали, след като от Енергото им сменили стария електромер. "Новият е монтиран на трафопост в гората далеч от манастира. Ние сме същите хора и имаме същата като преди консумация на електроенергия, а сметките скочиха драстично. Начисляват ни промишлен ток, а нямаме никаква производствена дейност", каза игуменът. Отец Георги твърди, че преди манастирът плащал по стотина-двеста лева дори когато в него са живели външни хора - реставратори, майстори.

Монахът уточни, че той и братята му разполагат общо с 3 бойлера, 3 телевизора, хладилник и фризер. "Не можем да плащаме такива непосилни сметки", категоричен бе отец Георги. Игуменът призна, че ще се наложи да отвият елкрушките и да извадят лоените свещи и газените лампи.

Игуменът на Преображенския манастир има подозрения за груби манипулации на показанията на електромера. "Щом има съмнения за някакви нередности, клиентът да подаде жалба и ще извършим проверка по случая. Ще бъде направено замерване на съответния уред и ще се разбере дали отчита правилно консумацията", казаха от "Енерго Про".

Преображенският манастир притежава 500 декара гори и от над 10 г. сградите се отопляват с твърдо гориво. Готварските печки в кухненския блок на светата обител са на дърва, през лятото пък калугерите готвят на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай