Момиче с протеза танцува като принцеса

Момиче с протеза  танцува като принцеса | StandartNews.com

Ниа Хаджийска, която дари къдриците си на болна учителка, печели медали и десетки купи

Мамо, веднага щом науча английския, ама целия английски, моментално стягам багажа и отивам в Чешир (родния град на Хари Сгайлс от One Direction). Това е написала 10-годишната Ниа Хаджийска от Костенец във Фейсбук. Момиченцето обожава култовата бой-банда и иска да притежава всяко нещо, свързано с нея. Тя има кукли, които са с образите на петте момчета от групата, две раници, острилка, химикалки, чаршафи, дори ухае на парфюма с тяхното име. Ще кажете - момиченцето е като всички на неговата възраст. Само че e и доста по-различно. Ниа отряза дългите си руси къдрици, за да ги даде на болната си от рак учителка по музика Ангелина Черешарова. И трогна цяла България. След срещата ми с нея се убедих, че освен голямо сърце Ниа има много таланти.


Когато 10-годишната фея затанцува, омагьосва всички. Никой не може да каже, че детето е с вродена малформация и няма ръка. Танцува с протеза. Още на 4 години Ниа излязла на сцената в читалището в Костенец. Оттам започнал пътят, по който не върви, а лети с магията на танца. С еднаква лекота пресъздава и индийските, и арабските ритми. За първи път направили на Ниа солов танц, в който била кукла с бяло боди и розова пола. След това започнали медалите. Общо има 15, както и десетки купи от национални шампионати в София, Перник, Хасково. На 17 май т.г. печели два златни и два сребърни медала от национален турнир по танци в Разлог. На 8 март пък направила прекрасен подарък на майка си Сашка -

от Sofia Dance Fest печели злато, сребро и бронз

От всички индивидуални образи, които е пресъздала на сцената, Ниа обича най-много героинята си принцеса Мерида от анимационната комедия "Храбро сърце". Хореографката й я дала, защото си подхождали като темперамент - буйна и непокорна като нея. За ролята Ниа сложила огромна къдрава оранжево-червена перука. За сценичните й изяви често е необходима дълга коса, но момиченцето не се притеснява и е щастливо, че е помогнало на болната си учителка. "Ами слагам перуката на Мерида и решавам проблема. Има и друг начин - връзвам опашчица - и съм готова за сцената", казва тя.
В края на годината, заедно с танцовата формация "Вайялет", ще участват в заключителен етап от творческата им година в Перник - предколедна фиеста. Ще правят и нови танци върху музика от филма "Царя Лъв". Ниа казва, че все още има сценична треска и се вълнува преди всяко излизане на сцената.
Тя се изявява и като модел, но мечтата й е да стане актриса. През м.г.

печели "Мис Талант", а сега й предстои национален конкурс за мини мис

Една от фотографките, която я е снимала, я нарекла "Прекрасница".
Освен че танцува като фея, малкото момиченце обича и да чете. Първата книга, която отворила страниците си за нея, е "Пипи дългото чорапче". Интересното и уникално за необикновеното момиченце е, че чете 111 думи в минута. Ниа пише текстове за песни. "Последната е "Няма да има връщане назад", споделя тя.

Момиченцето рисува прекрасно, също като леля си. Обича да рисува Спондж Боб, "гъбата с квадратни гащи", от анимационен филм. Момиченцето обича да се шегува. Когато видяла дънките на майка си "boyfriend", казала: Мамо, тези дънки са мъжки! Вземи ги поразкраси малко, понарисувай ги... дай им дух!!!"

Казва, че би искала да види родния си град Костенец по-красив и по-голям, като София. "Имат желание да го правят хубав, правят сладкарници, пекарници, ама някак си не става като столицата. Мислих много по въпроса как може Костенец да стане колкото София. Реших Момин проход да го съединим с нашия град и да стане Костин проход", смее се Ниа.

Тя вярва в Дядо Коледа и иска къщичка на Барби, за да има къде да живеят любимите й мъжки кукли, прототипи на момчетата от "One Direction"."Моля те да ми кажеш как се казват джуджетата и еленчетата ти на една бележка, когато оставяш подаръка ми!" пише Ниа до Дядо Коледа.

Харесва да й подаряват и дамски чанти. Много се развълнувала, когато получила топка с автографи на златните момичета на България от отбора по художествена гимнастика.

Прекрасната Ниа обаче казва, че най-голямото богатство не са куклите и чантите, а приятелите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай