Молитви в занималня без знанието на родителите

Молитви в занималня без знанието на родителите | StandartNews.com

Бургас. Частна занималня в Бургас обучава деца в религия без знанието на родителите им, съобщи Нова ТВ. Майкитеи  бащите разбрали случайно, че децата им са възпитавани чрез молитви и карани да пазят в тайна какво се случва в забавачката.

Проверката на медиата показва, че възпитателите са пастори, а собствениците на занималнята са свързани с Апостолска християнска църква „Ново поколение".

„Паднахме на земята и се молехме, помолихме се Бог да ни изчисти сърцата", разказа шестгодишният Джан Лука. „Казвам: „Скъпи татко Бог, пази сърцето и детските сърца", обясни тригодишният Марио. Двете момчета са били принуждавани да пазят в тайна това, което разказаха пред екипа на Нова телевизия.

Майките на двете деца разбират за религиозните занимания в детската градина случайно. „Синът ми каза, че им е повтаряно редовно, че майката не е толкова важна, колкото Господ", разказа Валентина Дончева, майката на Джан Лука.

„Казаха, че са рисували червени и черни сърца с кръстове. Червените били за добрите деца, черните за лошите деца. Когато не си прибирали играчките или когато не са слушали, са ги карали да си пречистват сърцата с молитви падайки на пода, слагайки ръчички пред лицата", обясни майката на шестгодишното момче.

„Твърдят, че не са секта, не знам така ли е или не е така. Те са пастори на църква „Ново поколение", коментира Маргарита Брилинска, майка на Марио. Двете майки отписват децата от частното заведение.

„Имали сме служител, който е говорил на децата, той е отстранен", заяви управителят на детската занималня Кристиана Лазарова. Сигнал на съседи води и образователния инспектор на проверка там. Странното е, че тогава вътре не е открито нито едно дете.

Проверката на медиата показа още, че детската академия няма разрешение да възпитава деца. Но има разрешение да ги отглежда почасово. Има обаче и предишни нарушения. През 2010 след сигнал на родители властите откриват, че децата в занималнята спят по земята.

Собственик на детското заведение е фондация „Сий Лайт 21". Тя е на създателите на Апостолска християнска църква. Църквата е официално регистрирана у нас през 2003 година. В Дирекцията по вероизповеданията не знаели за религиозното обучение в детската градина, а без знанието на институциите то е забранено.

Районната прокуратура вече работи по сигнала на родителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай