Молитвата на Божията майка спасила Константинопол

Молитвата на Божията майка спасила Константинопол | StandartNews.com

След като св. Андрей Юродиви и ученикът му Епифаний я видели в църквата, сарацините били прогонени

Ежедневно отбелязваме международни и световни дни на нещо. Например 1-ви октомври е Световен ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците, първи учебен ден за студентите. Освен всичко това, 1 октомври е още и Световен ден за борба с хепатита.
В началото на октомври отбелязваме и Покров на Св. Богородица. Историята на този празник не е дълга, но носи смисъл толкова богат, че и бъдещите поколения ще се поучават от него.
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица. Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ. В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.
Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си: "Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?"
Епифаний отговорил: "Виждам, отче свети, и се ужасявам!"
Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град. Благодарение на молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника "Покров Богородичен".

Знаете ли че...

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).

Светът посветил Деня на музиката на Кукузел

Освен този голям празник, в календара ни е записан и друг ден, който повече се нарежда до изброените по-горе световни дни. Но този ден, за разлика от другите, е пряко свързан с един православен светец, който също се чества на 1 отктомври. Международният ден на музиката е свързан със св. Йоан Кукузел.
Отбелязва се за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.
Но защо точно св. Йоан е провокирал създаването на този ден?
Роден от българка през 1280 г., наричан още магистър на магистрите, този пръв императорски певец във Византия пеел нежно и с магическо упоение в гласа си призовавал към чистота и смирение. Бил истински извор на музиката, както е написано в старите свитъци.
Ангелогласният – така нарекли още на младини св. Йоан Кукузел,
а житието на светеца е съставено в края на XIV век (препис от него се съхранява в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София). В него се разказва как надареният с необикновени музикални способности младеж бил изпратен да изучава Свещеното Писание в дворцовото певческо училище в Константинопол (Цариград), където скоро станал любимец на императора.
Желаейки да се откъсне от светските грижи и да служи на Господа в безмълвие, той тайно избягал и се укрил в Светогорския манастир "Св. Атанасий". Представил се за неук пастир и игуменът му поверил манастирското стадо.
Дори животните се удивлявали на пеенето му.
Един ден, подвизаващ се наблизо монах, видял дивно чудо: пеещ пастир и кози, които не пасели, а го гледали, сякаш се радвали на ангелския му глас. Въпреки настояванията на императора, който научил къде се намира, Йоан останал в манастира. Там той създал своите безсмъртни произведения: "Полиелей на българката" (посветен на майка му), "Антиксантари", "Голямото исо", "Херувимска песен" и други.
Св. Йоан Кукузел създал нов тип нотно писмо - невмено, наричано още "Кукузелево", което било с повече нюанси и по-разбираемо. Ръкописи на създадените от него песнопения се съхраняват до днес в библиотеките в Цариград, Солун, Атина, Атон, Ватикана, Париж, Виена и другаде. Много от композициите му напомнят български напеви. И днес музиката на Ангелогласния български светец Йоан Кукузел звучи като първомолитва за всички нейни изпълнители и ценители, особено в Деня на музиката.

За размисъл...

Повечето хора вярват, че щастието е в това да станеш богат. Те мислят, че оня, който придобие богатство, е истински щастлив и заради това всички се стремят да придобият временно, земно богатство. Те изтощават себе си в непрекъснатата уморителна работа, странстват и търпят несгоди денем и нощем, за да придобият нетрайното материално и временно богатство, което не само не прави щастливи ония, които го притежават, но често пъти ги прави нещастни. Затова и нашият Господ Иисус Христос казва в светото Евангелие: „Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци ги подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето" (Мат. 6:19-20).

Старецът Филотей Зервакос

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай