Мобилните камери на КАТ пак са валидни

Мобилните камери на КАТ пак са валидни | StandartNews.com

Използването на мобилни камери от КАТ отново ще бъде законно, след като днес депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата. Мобилните записващи устройства бяха спрени от употреба в началото на 2014 година с решение на Върховния административен съд (ВАС).

Така освен настоящите 26 стационарни полицията ще започне да ползва и 134-те мобилни камери, както и нови 14 за нощно наблюдение.

Депутатите се надяват с поправката да намалят драстично жертвите на пътя - за година, откакто този метод за заснемане на нарушения бе забранен, във войната по пътищата двойно повече хора са загубили живота си.

С новите промени камерите стават абсолютно автоматизирани, което отстранява възможността за човешка намеса.

Както и преди да бъдат отменени, местоположението на камерите всеки ден ще бъде обявявано на страницата на "Пътна полиция" в интернет, а знаци ще предупреждават за стационарните устройства. Във фиша, който ще получаваме по пощата, ще се съдържат данни за типа нарушение, предвидената санкция, както и кога и къде е било установено. След получаване на писмото, прегрешилите ще имат 60 дни да заплатят глобата. 

Други промени в закона предвиждат задължителното използване на предпазни колани и на системи за обезопасяване на деца в превозните средства.

Въвежда се също така европейска директива, чиято основна цел е обмен на информация между страните членки на ЕС по отношение на нарушенията на пътя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай