Мляко и сирене по БДС в детските градини

Мляко и сирене по БДС в детските градини  | StandartNews.com

Падат ограниченията за продажба на яйца директно от фермата

Киселото мляко и сиренето в детските градини и училищата да са произведени по Български държавен стандарт (БДС) предлага земеделският министър Десислава Танева. На провелия се късно в четвъртък Консултативeн съвет по животновъдство тя е обещала на фермерите да промени Наредба номер 9 за храните, предлагани в детските заведения. Според Десислава Танева така ще бъдат създадени по-добри условия за развитие на агросектора, а децата ще ядат здравословна и качествена храна. Предвижда се киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат на децата, да са произведени по БДС, месните продукти, брашното и хлябът да са по утвърдени стандарти, а лютеницата - по браншови стандарт. Ще се въведе и териториално ограничение при доставката на определени храни, за да се осигурят свежи продукти като част от здравословното хранене на учениците.

Ще има и промени в Наредбата за директните доставки на продукти от млечните ферми. В обхвата на наредбата ще се включат и фермите от втора и трета категория. Изискването е те да повишат качеството на произвежданото мляко. Премахва се и ограничението птицевъдите да продават директно не повече от 40% от дневно добитите яйца.
Изплатените до сега средства за животновъдство през 2014 г. са 130 млн. лв. Изцяло преведени са евросубсидиите по Схемите за специфично подпомагане, а в началото на 2015 г. ще бъде изплатен и остатъкът от 30% от националните доплащания, беше отчетено по време на Консултативния съвет по животновъдство.

---

Обсъдена е и промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. "Целта е да въведем дългоочакваното регламентиране на реда за отдаването на ливади и пасища на животновъди без търг или конкурс", изтъкна зам.-министър Цветан Димитров. Предвижда се ливадите, пасищата и мерите от общинския и държавния фонд да се разпределят на фермерите в зависимост от притежаваните пасищни животни. Останалите свободни земи ще бъдат включвани в търг, в който ще могат да участват само собственици на пасищни животни. Ако останат още свободни имоти, ще има втори търг, в който няма да има ограничение за участниците.

700 млн. лв. платиха на земеделци за два месеца

Близо 700 млн. лева са разплатените средства от Държавен фонд "Земеделие" от 1 ноември досега по различните схеми и мерки, предвидени за подпомагане в сектор земеделие. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с кметове на общини от Област Смолян и земеделски производители. Първите мерки, които имаме намерение да открием за прием още в първото тримесечие на новата година, са тези с най-голям интерес от страна на земеделските стопани, а именно инвестиции в земеделието и млад фермер, каза Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай