Мизия живее като на война

Мизия живее като на война | StandartNews.com

Все още готвят в полеви кухни и чакат помощи, за да стегнат къщите

Над Мизия още грее силно слънце и то е единственият помощник на потопения град след отдръпналата се голяма вода. Суши улици и къщи, допреди 28 дни превзети от 2-3-метрова вълна. Но иде зима, казват местните, а това ги изправя на нокти. Как ще я посрещнат - с мокри стени, изтърбушени подове, без имущество, без никакви хранителни запаси. Все повече изтъкват, че потопът им е отнесъл не само къщите, покъщнината, животните, градините, но и складираните през юли дърва за огрев. Ами сега?

Във вторник 100-ина пострадали от потопа се събраха в центъра на града, за да кажат на властта, че повече не могат да чакат. Разбират, че общината не може да им помогне, но над нея има институции, има държава, която трябва да се загрижи за тях.

Добре, казват. Изпратиха екипи на пожарната и Гражданска защита, дойдоха червенокръстци, доброволци. Но отводняванията са към края си и повечето от помощниците си тръгват. И хората в Мизия остават сами със своите проблеми, грижи и гняв.

Гняв, защото още никой не казва кои язовири са били препълнени и са ги залели, кой е виновен за водния ужас. Само отделни експерти ги успокояват. След като общинската комисия, начело с Кольо Николов, обяви, че е видяла нарушени стени на водоеми, сега плахо и други експерти казват същото. Язовирите са били препълнени, водата е текла през стените, а при "Стубеля" и "Церов дол" на територията на община Борован има и скъсани стени. Официално становище обаче още няма. Не е приключено разследването на районната прокуратура в Оряхово, за което работят и полицейски служители от Враца. Не е направено и нищо, за да може при първия по-силен дъжд адът да не се повтори.
Постепенно гневът от неяснотата отстъпва място на гнева от закъсняващите помощи. Оказва се, че не е лесна работа да бъдат получени. Кметът Виолин Крушовенски разговаря с протестиращите и прие техните искания. По действащите закони, обясни им той, те могат да получат пари според данъчната оценка на имотите. А имотите на пострадалите са стари, сторени преди десетилетия и данъчната им оценка е от 1000 до 3000 лв. С тези пари не може да се купят само строителните материали. Ами пари за майстори, за имущество? Затова кметът настоява за Мизия да се приемат специални разпоредби с които къщите да бъдат оценени по реалната стойност на сегашното строителство. Тези, които вече са започнали ремонти, трябва да представят фактури за направените разходи, които да им бъдат върнати.

Хората не са виновни, че това, което са градили 3 поколения, е отнесено за минути от потопа, обяснява кметът. Държавата трябва да се намеси и те да бъдат възмездени, настоява той. Комисията от строителни експерти, която оглежда къщите, вече се е произнесла за годността на всичките, засегнати от наводнението. Те са 667, каза кметът. 27 вече са се срутили, а 76 трябва да бъдат съборени, защото са опасни за живеене. На 302 трябва да се направи основен ремонт, за да бъдат използвани отново от собствениците си.

На 28-ия ден от потопа в Мизия още продължават отводнявания на залети къщи и пространства. В 16 от домовете не може да се влезе, за да се направи оценка на годността им. По тротоарите има струпано изхвърлено имущество. 5 багера и 8 камиона го извозват на сметище, определено от общината. То се охранява денонощно. Но хората губят търпение от бавното извозване на боклука, канят се да го запалят по улиците. Не се бавим, изхвърленото имущество е много, все пак от наводнението са засегнати 1300 жители на града, обясни кметът. Залети са били две трети от територията на града.

В местната хазна още не е получен и милионът, който кабинетът отпусна авансово на бедстващата община. Едва в сряда е получено самото министерско постановление, с което парите се отпускат. Те са за разплащания за направени вече разходи.

Градът продължава да живее като във военно положение. Военно-полева кухня приготвя дневно храна за 500 души, раздава се бутилирана вода, тъй като местната все още не може да се използва, пръскат за втори път спешно срещу комари, които се въдят в заблатените площи. Общината подготвя площадка за изграждане на временно фургонно жилище. И моли за още доброволци и трайни храни. Последно 3-ма души от спасителния отряд "Огоста 2013" в Монтана са заминали за Мизия като доброволци. Подготвят се още екипи. Общината е поела пътните им разноски, снабдила ги е с работно облекло и им е направила застраховки срещу злополука. В град Грамада започна втора акция за събиране на помощи за пострадалите. В първата се включили служителите от общината - общо 30 души. Събрали пари, с които били купени най-нужните вещи - одеяла, чаршафи, 8 тенджери. Жените донесли от домашните си градини краставици, чушки, домати. Много се радваха в Мизия на нашата продукция, сподели Пенка Данкова, председател на местната организация на БЧК. И ние щяхме да имаме такива чушки в градините си, но всичко ни отнесе водата, просълзили се те.

Ще открием учебната година на 15 септември, съобщи директорката на основното училище Галина Вълчанова. Във всички училища ще бие първият звънец, увери и кметът Виолин Крушовенски. Тогава ще видим колко деца са останали в Мизия. Някои са заминали при роднини в други населени места и ще бъде жалко, ако не се върнат, казва кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай