Митрополит Йоан: Сърцето на България тупти в "Александър Невски"

Митрополит Йоан: Сърцето на България тупти в "Александър Невски" | StandartNews.com

„Сърцето на България тупти в Патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски". Защото благодарността, вярата и страданието на един народ довежда до правилното избиране на един закрилник, който и сега е сред нас и помага на всеки един, който с вяра се е притекъл към него". Това каза в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който възглави днес празничната света литургия по повод храмовия празник на ПКСХП „Св. Александър Невски".

Негово Високопреосвещенство съслужи с Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при катедралата.

За празника на Патриаршеската катедрала в светата литургия участваха и архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски", архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, йером. Зотик от Руската църква в София, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство, свещеници и дякони от Софийска епархия. Молитвено участие взе и Негово Величество цар Симеон II, който прочете и Символа на вярата по време на светата литургия.

Митрополит Йоан напомни дивния живот и подвиг на светия Александър Невски, като насочи вниманието върху възпитанието, което било дадено на великия княз. Възпитание християнско, което предопределило целия му живот, който светия Александър приемал като подвиг.

През 1240 г. на кръстоносен поход срещу Новгород тръгва многобройна шведска войска. Младият княз Александър разбива врага и постига бляскава и спасителна победа. Тази битка дава завинаги на княза прозвището Невски. По-късно на мястото на битката е съграден град Санкт Петербург.

Александър Невски твърде млад се отказва от княжеската титла, слава и почести и приема монашество с името Алексий. През 1263 г. той умира. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра в Санкт Петербург, а през 1547 г. Александър Невски е причислен към лика на светиите. Паметта му се чества ежегодно на 30 август -­ Пренасяне мощите на светеца, и на 23 ноември - неговото успение.

През 1998 г. Българската православна църква получава в дар от Руската православна църква частица от чудотворните мощи на св. Александър Невски, които днес са изложени за поклонение в храма.
Основният камък на катедралата "Св. Александър Невски" е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.

На 04.01.1953 г. Българската православна църква провъзгласява храма за Патриаршеска катедрала. В "Св. Александър Невски" има над 400 образци на християнското изкуство. Изографисан е с фрески, изобразяващи Света Троица, сцени от Стария и Новия Завет, пророци, български и руски светци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай