20:10 ч.

20.04.17

4 мин.

0

9

0

Митрополит Йоан: Богомилството е пагубно за духа

от Стандарт |

Митрополит Йоан: Богомилството е пагубно за духа

Тъжно е, че наши съвременници търсят авторитети в лицето на съмнителни „учители"


Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан относно предстоящия "Събор на богомилите" 2017 г.


До освещения клир, боголюбивото монашество и благочестивия Божи народ на богохранимата Варненска и Великопреславска епархия.
Възлюбени в Господа чеда на светата Христова Църква,


Христос Воскресе!


Възкресението е нашият мир, защото сам Христос е нашият мир (Еф. 2:14). Понеже ние изповядваме, че Иисус е мир за нашите души и за цялото човечество, обръщаме сърцата си към Възкръсналия с молитва да осени с мир нашите сърца и домове, нашата страна, цялото човечество, за да се изпълнят думите на благословението в нощта на Неговото раждане: Да бъде на земята мир, и между човеците благоволение!
С благословението на мира дойде Иисус, благословението на мира завеща на всички хора и утвърди мира с възкресението Си!
Поводът да се обърна към всички вас е провеждането за втори път в пределите на Варненската и Великопреславска Епархия на т.нар. "Събор на богомилите" в периода 28.04 - 01.05.2017 г. в гр. Велики Преслав.
Като се въздържам от коментар относно „приноса", който една отдавна осъдена от Църквата и изучена от науката ерес може да има към духовното развитие на което и да било общество и на когото и да било в личен план, в това мое пастирско обръщение ще си позволя две неща.
На първо място – отново да изразя своето и християнско, и човешко огорчение и възмущение от факта, че приносите на моя народ, – който иначе с гордост обича да се определя като православен – продължават да се свързват със съмнителни и откровено пагубни „духовни" учения, само едно от които е богомилското, но които, уви, и днес, в началото на третото хилядолетие,


продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души


Тъжно и обезсърчително е нехайството и понякога дори неприкритото любопитство, с което все повече хора сред нас са готови да прегърнат не само богомилската, но и която и да било друга екзотична „духовност", обръщайки гръб на здравото и спасително „Христово учение, което вече две хилядолетия се проповядва в света и в което и нашият народ бе откърмен и възпитан в зората на своята европейска и християнска цивилизована история. Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на


съмнителни „учители" като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова


забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят – личности като светите братя Константин-Кирил и Методий, като княза-Покръстител Борис І Михаил, като Всебългарския покровител свети Йоан Рилски, като Търновския патриарх свети Евтимий, като свети Теодосий Търновски, свети Киприан и Григорий Цамблак и много, много други, чиито имена наистина украсяват българския род във вечността, за разлика от всички еретици и духовни шарлатани, които днес се радват на такъв голям успех и на такова щедро медийно внимание. Тъжно и пагубно е всичко това, но ние добре знаем, че силата на Христовото учение не е в агресията и не е в атрактивността, че


Христос предоставя свобода на всеки и на всички – да следват или не спасителното Му учение


Затова и второто, което бих желал с това мое пастирско обръщение към вас, е, – вярно следвайки завета Христов – като православни християни, и ние да не проявяваме агресия към никого, но да си спомним за съвета на нашия Господ Иисус Христос: „Ако пък някой не ви приеме и не послуша думите ви, като излизате от къщата или от оня град, отърсете праха от нозете си" (Мат. 10:14). Към това сме призвани особено сега, в светлите дни след Възкресение Христово. Ето защо, като отърсим и ние праха от нозете си, нека се помолим на Господа за вразумление и спасение на всички наши братя и сестри.
Божият Син дойде, когато се изпълни времето.


Изпълнено ли е времето за нас, за да дойде и за нас Иисус, за да се родим и ние в Него


да се родим за спасение? Времето ни ще се изпълни, когато и ние като древните човеци осъзнаем, колко зле ни пленява грехът, как трагично угнетява сърцето ни и го лишава от своето истинско виждане и изживяване; когато се отвърнем от мрачния образ на греха, както се открива в богоотстъпни дела; когато се ужасим от проявите на греха, които понякога лекомислено приемаме като постижение на човешката култура; когато силно закопнеем за нов живот, който ще бъде за нас и за всички човеци по света радост.
Като постъпваме така, ще изпълним добре завета Христов, а на онези, които все още не са стигнали до Неговата свята истина и вечна правда, ще дадем добър пример и ще посочим верен път към Божия храм, а оттам и към спасението, Царството Божие и вечния живот в лоното на нашия единствен и любящ Небесен Отец.
Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!
Христос Воскресе!


† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:04 · 22.04.2017
Църквата е наричала тези хора "богомили" и ерес. Те са назовавали себе си "добри християни" и на тях толерантна Европа дължи принципите "свобода, равенство, братство", както и духовните си основи, тъй като те са я извадили от мракобесието на Средновековието. Те внасят просветата там много преди 681 година.
https://youtu.be/V2JAhq_vokE?t=8m10s
https://youtu.be/zV8n_cxH7go?t=3m

Уви църквата и властта, на която тя служи, ги унищожават..
https://www.youtube.com/watch?v=QsYtePKO9Vo
Потребител · 12:03 · 21.04.2017
Bраво на Владиката.
Заради богомилството и други такива eрeсi паднахмe под турско робство.
Потребител · 11:27 · 21.04.2017
Заради такива брадати караконджули като тоя, които са изгаряли богомилите на клади, паднахме под турско робство! Не сме забравили!

Една форма като й отмине времето, става като змийска кожа, която трябва да се съблече. Така е и с църквата, независимо дали каролическа, православна или протестантска. Христос влезе в аза на всеки човек и живее там, няма нужда от посредничеството на свещеници със съмнителен морал, за да го намерим!
Потребител · 09:23 · 21.04.2017
Тръгнал косури да намира,цял свят търси щастието,той косурите търси.Оправете си вашата къща и после,ако можете помогнете на някого.
Потребител · 03:45 · 21.04.2017
Попеее попее, ти ли говориш кой крив, кой прав? Или забрави като ви даваха по телевизията кога делихте синоди и църковни имоти какъв бой си спретнахте??
Ричард Роудс · 21:49 · 20.04.2017
Исках да напиша нещо доста дълго, но Стандартът няма да го вземе. Учудващо, че има съвременни богомили
Михаил · 21:47 · 20.04.2017
До Гошко: Отговора е Да! Всички са маскари, не е градивно поведение.
Потребител · 21:24 · 20.04.2017
Браво! Чудесно казано.
ГОШКО · 20:39 · 20.04.2017
ТО ТОВА НАШТО ЦЪРКВА ЛИ Е
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент