Митрополит Григорий към политиците: Да се замислим независими ли сме

Митрополит Григорий към политиците: Да се замислим независими ли сме | StandartNews.com

10 000 във Велико Търново за тържествата, градът отесня

Велико Търново. Великотърновският Митрополит Григорий изненада политиците и гостите на хълма на Асеневци по време на тържествената церемония за Независимостта. След като приключи с църковното богослужение, владиката реши да поговори за ценностите в живота и греховете на хората.

"Искам да се обърна към онези, които след две непълни седмици ще бъдат избрани за нагоре - нека се огледат и видят в каква страна живеем. Страна без вероучение, без духовенство и армейска църква. Трябва не само да се гордеем, но и да се замислим дали сме наистина независими. И не става дума само от банки, от лъжеучители и тем подобни. Нека да се освободим първо от своя грях", каза дядо Григорий.

Честванията във Велико Търново започнаха със Света литургия, отслужена в църквата "Свети 40 мъченици", където княз Фердинанд I обявява Независимостта на България преди 106 г. По-късно хиляди хора от цялата страна се стекоха за военния ритуал по издигане на националното знаме на хълма Царевец. Градът посрещна вчера 10 000 гости, които пристигнаха в старата столица за тържествата за годишнината.

"Днес, 106 г. по-късно, ние, българите, свеждаме глава на признателност и почит пред смелите и достойни мъже и жени, които поставиха интересите на страната над конюнктурата на политиката", каза на хълма Царевец кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Празнично шествие, водено от военни и духови оркестри, премина от Царевец до паметник "Майка България".

Следобед програмата продължи с празничен концерт на Славка Калчева и танцова формация "Етноритъм". Традиционното голямо търновско хоро и тази година зарадва жителите и гостите на града. Градът се оказа тесен за празнуващите. Заведения, хотели и паркинги бяха претъпкани до късно вечерта. Магазините зареждаха продукти по няколко пъти през деня, а доставките в ресторантите от складовите бази вървяха през час-два. Веселбата продължи не само през деня, но и до късно вечерта с уникално лазерно шоу на Царевец, последвано от аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

"Единственият път за свобода и независимост е пътят на любовта, защото това е пътят на успеха и добруването", каза пък Сливенският митрополит Йоаникий, който отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ в града на сините камъни.

В цялата страна хиляди хора празнуваха Деня на Независимостта. В София се изви хоро на площад "Батенберг". Делегация от Судан пък поднесе цветя пред паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай