МИСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Потомка на Левски с Урок по родолюбие

Христина Богданова и Руслан Иванов от Националната библиотека разказват в Карлово за Апостола

МИСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Потомка на Левски с Урок по родолюбие | StandartNews.com

Малко известни факти за най-великия българин - Апостола на свободата Васил Левски ще чуят децата на Карлово днес. Потомката на Дякона - Христина Богданова, ще им разкаже спомени за Васил Левски, които се пазят в рода й. Богданова е праправнучка на сестрата на Дякона - Яна Иванова Кунчева по мъж Начова.

Яна единствена от децата на Гина и Иван Кунчеви създава свое семейство. Яна е по-голямата сестра и носи всички грижи по революционните дела на Апостола. От нейния дом в Карлово той поема пътя за Белград и участието си в Първата българска легия, при нея се връща след дългия път. Без да е член на тайния комитет в града, тя е една от ярките му съмишленички. При всяко минаване през Карлово Левски прави всичко възможно да види сестра си, зет си и техните деца. Техният дом е последният в Карлово, от който той поема към своята Голгота.

Именно в къщата музей на Дякона в Карлово "Стандарт" организира открит Урок по родолюбие, посветен на живота и делото на Васил Левски. За революционната дейност на Апостола и за документите, които се пазят за него в националната библиотека ще разкаже на учениците д-р Руслан Иванов от отдел "Български исторически архив".

По време на урока децата от училище "Христо Проданов" пък ще разкажат за проектите си, свързани с проучване на живота и делото на Апостола. Част от тях правят филм за Левски, друга - книга за Апостола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай