МИСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Децата в Карлово се запознаха с подвизите на Апостола

Чудесата на България пораждат национална гордост, а Левски е най-голямото от тях, заяви главният редактор Славка Бозукова

МИСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Децата в Карлово се запознаха с подвизите на Апостола | StandartNews.com

Най-бележитият българин, обединяващ нацията, е Васил Левски. Личността, която за всички нас винаги е била икона, е Левски. С тези думи главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова откри поредния Урок по родолюбие - за Апостола на свободата Васил Левски, в Карлово.

Урокът за живота и делото на Дякона в къщата-музей е пред децата от училище "Христо Проданов". Самите те също има свои подготвени проекти, свързани с проучване на живота на Апостола.

Пред децата Славка Бозукова подчерта, че България наистина е страната на чудесата. "Чудесата на България образуват чувството на национална гордост. Дават ни усещането, че ние българите сме дали нещо на света", отбеляза Бозукова. И изброи само част от чудесата, които са се родили на българска земя, - мястото, където за първи път се е обработвало злато; първият европеец - земеделец; българската азбука; най-стартият манастир.

"Всички тези чудеса ни карат да се вълнуваме. Но безспорно най-голямото чудо на България е Васил Левски. Той изпълнява идеала за българската мечта - да живееш един достоен живот в една чиста и свята република", подчерта още главният редактор на "Стандарт".

Откритият урок е част от честванията по случай 180 години от рождениети на Апостола. Отговори на въпросите, свързани и с малко известни факти за най-великия българин, децата ще чуят от потомката на Дякона - Христина Богданова. Тя е праправнучка на сестрата на Левски - Яна Иванова Кунчева, по мъж Начова.

Яна единствена от децата на Гина и Иван Кунчеви създава свое семейство. Яна е по-голямата сестра и носи всички грижи по революционните дела на Апостола. За революционната дейност на Дякона и за документите, които се пазят за него в националната библиотека, ще разкаже на учениците и д-р Руслан Иванов от отдел "Български исторически архив".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай