Мис Кюстендилска пролет иска да става актриса

Мис Кюстендилска пролет иска да става актриса | StandartNews.com

На пищен спектакъл на открито в събота вечер на сцената на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил за 52 път беше избрана най-красивата девойка за "Кюстендилска пролет". Носителка на короната и символ на града стана 16-годишната ученичка от гимназия "Йордан Захариев" в града Милица Стойчева. За нейни подгласнички бяха избрани Ивана Митрева и Виктория Стоичкова, а момиче на публиката стана Савина Димитрова.

Победителката получи 1500 лв. от Община Кюстендил, а наградата й връчи кметът Петър Паунов. "Щастлива съм, благодаря на семейството си, приятелите и журито. Тази победа е за всички участнички", каза след избора победителката. Тя разказа, че се е занимавала с народни танци, и се надява да се занимава и с актьорско майсторство. Сподели че първото място я изненадало.

Другите класирани момичета получиха парични награди от по 850 лева.

Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. Изборът на девойка "Кюстендилска пролет" символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Той се провежда в три кръга - официални тоалети, спортно облекло и единствения по рода си в България тур с автентични народни носии. Участничките, които дефилираха тази година бяха 14, на възраст между 16 и 19 години. Журито на конкурса пък беше съставено от 28 носителки на титлата "Кюстендилска пролет" през годините.

Тържествата по случай празника "Кюстендилска пролет" ще продължат на 21 март. От 11 часа на централния площад в Кюстендил ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града. За втора година в местността "Хисарлъка" от 13 часа ще започне празнична програма на новоизградената сцена, част от Късноантичната и средновековна крепост, с участието на квартет "Белканто". По-късно, от 14.30 часа, на сцена "Хисарлъка" ще се изявят танцови състави от община Кюстендил. С юбилеен концерт на рок група "Фактор" ще завършат тържествата по повод избирането на девойка "Кюстендилска пролет" и празника на града. Концертът ще бъде на 21 март, от 19.00 часа, на площад "Велбъжд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай