Миньорите ще работят 5 г. повече за пенсия

Миньорите ще работят  5 г. повече за пенсия | StandartNews.com

София. С 5 години да се увеличи възрастта за пенсиониране на работещите при тежки условия на труд като миньори, летци, металурзи. Това се очаква да предложат днес експертите от Консултативния съвет по пенсионна реформа към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Целта на промяната е се ограничи ранното пенсиониране в България, което се критикува от Брюксел. В момента работещите при първа категория труд може да излязат в заслужен отдих след 10 г. работа при тези условия и навършени 47 г. за жените и 52 г. за мъжете. За втора категория труд се искат поне 15 г. работа при тези условия и навършени 52 г. за жените и 57 г. за мъжете. Идеята е възрастта за пенсиониране на работещите при първа категория да стане 55 г. за жените и 57 г. за мъжете, а при втора категория - 60 г. за жените и 62 г. за мъжете. Промяната ще засегне около 120 000 работещи при тежки условия. Увеличението на възрастта за пенсиониране да стане плавно с по 4 или по 6 месеца още от началото на 2015 г., предлагат експертите.

Друга промяна ще засегне служителите в сектор "Сигурност" - полицаи, военни, пожарникари, надзиратели в затворите, служителите в ДАНС. Както стана ясно от вицепремиера Йордан Христосков, за тях ще се въведе пенсионна възраст, която ще бъде диференцирана според сложността на работата. Такава възраст в момента липсва и единственото условие униформените да излязат в заслужен отдих е да навъртят 27 г. стаж, от които 18 г. в системата. Така ако един младеж сложи униформата на 20 г., той на 47 г. вече може да стане пенсионер. Над 60% от служителите в силовите ведомства обаче остават на работа след придобиване на необходимия стаж. Предложенията, които се обсъждат, са за най-силно подложените на стрес униформени възрастта за пенсия да стане 52 г., а за по-леката работа - 58 г. Вероятно ще има и средна възможност - 54 г. Подобна диференциация се очаква да има и за военните - 52 г. за младшите чинове (сержанти и редови войници) и 54 г. за офицерите. За масовата трета категория труд от началото на 2015 г. ще продължи започналото през 2011 г. вдигане на стаж и възраст с 4 месеца. То беше замразено през 2013 г. по време на правителството на Пламен Орешарски. Графикът е мъжете да достигнат 40 г. стаж и 65 г. навършени години, за да може да излязат в пенсия. За жените условията са 37 г. стаж и 63 г. навършени години. Очаква се Консултативният съвет да представи вижданията си и откога да започне изравняването на пенсионната възраст между жените и мъжете.

Друга тема, по която се очаква днес информация, е, предвижда ли се увеличение на осигурителните вноски, за да се намалят дефицитите в държавното обществено осигуряване. Част от експертите в съвета настояват да се вдигне вноската по фонд "Пенсии" и фонд "Безработица" с по един 1 процентен пункт от догодина. Самият служебен министър Йордан Христосков подкрепя тази теза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай