Миньорите излязоха от галериите (ОБЗОР)

Миньорите излязоха от галериите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преведоха им заплати, стачната готовност остава

Стачкуващите под земята миньори прекратиха стачката и излязоха от галериите. Това се случи в късния следобед днес, когато дълго чаканите заплати най-после бяха платени. След 40 часа, изкарани на 300 метра под земята, и две блокади на пътя Бургас-Слънчев бряг, миньорите от мина "Черно море" успяха да се преборят и да получат неизплатените заплати за юли и август. "Най-накрая дочакахме добри новини. 450 хиляди лева са преведени от НЕК в ТЕЦ "Сливен" и оттам са преведени по сметките ни. Това обаче не е цялата сума.

Трябва да постъпят още 150 хиляди лева, за да се изчистят нацяло заплатите. Затова оставаме и в стачна готовност", заяви лидерът на КНСБ в предприятието Чавдар Миколашев. Той уточни, че преведената сума е стигнала, за да се изплатят по две заплати на всички миньори, но инженерният състав, който наброява близо 40 души, е останал само с една заплата. Миньорите са солидарни и ще продължат протеста, докато инженерите не получат всичките дължими пари. Във втория ден от стачката, докато 60 работници протестираха под земята, останалите им колеги блокираха за втори път пътя Бургас - Слънчев бряг за около 15 минути. Около обяд положението под земята стана доста критично. Общо 9 миньори бяха изведени от медицинските екипи и спасителите, след като им прилоша. Те бяха откарани с линейка в бургаската болница, където лекарите им оказаха първа помощ. Повечето от пострадалите са с високо кръвно, а при един са установени сърдечни проблеми.

Миньорите: Нека в БЕХ и НЕК да работят без пари

Служителите на мина "Черно море" са получили само по заплата и половина. Кой ще плати останалите суми? А кой заплатите в "Топлофикация Сливен"? Това бяха част от въпросите, повдигнати от миньори и енергетици, които солидарно подкрепиха колегите си от мина "Черно море". На предупредителни протести днес по различно време излязоха миньори и енергетици от мини и ТЕЦ-ове. Миньорите заявиха: "Няма да спрем, отношението към нас е обидно! Нека работещите в Министерство на икономиката и енергетика, БЕХ и НЕК да си спрат заплатите! Да видят как се живее без пари!". Обещанията им обаче са, че ако не бъдат взети спешни и ефективни мерки за решаване на наболелите проблеми в сектора, стачката им ще стане ефективна. В същото време декларации в подкрепа на колегите от мина "Черно море" изпратиха от "Мини Марица-изток", мина "Бели брег", ТЕЦ "Бобов дол", мина "Чукурово", "Топлофикация Перник", "Топлофикация Сливен", "Въгледобив Бобов дол", мина "Станянци" и десетки други организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай