Миньори щурмуваха рудник "Бабино"

Миньори щурмуваха рудник "Бабино"  | StandartNews.com

Миньори щурмуваха преддверието на рудник "Бабино". Те искаха да предупредят колегите си под земята да не спират протеста си.

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова посети рудника. Тя се разбра с ръководството част от протестиращите да излязат на повърхността и да получат целите си заплати за август на ръка, след което поетапно да излязат и останалите им колеги. Пълните суми обаче така и не бяха изплатени, което предизвика гнева на миньорите и те щурмуваха рудника, съобщава Нова телевизия.

По-късно вечера на мястото пристигна инкасо автомобил с парите за заплатите. Очаква се поетапно протестиращите да получат парите си за август.

Междувременно, премиерът Бойко Борисов настоя концесионерът на мините да изплати незабавно дължимите суми на служителите си. Той поиска да бъде започната процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино".

"Докато не се подпише споразумителен протокол и не се прекратят стачните действия, няма да бъдат изплатени трудовите възнаграждения на работниците от рудник „Бабино", заяви Камелия Георгиева, финансов съветник към мина „Бобов дол".

Протестиращите бяха заплашени и със съд, ако не спрат с протестите.

От вчера до днес още петима миньори напуснаха рудника заради влошено здраве. Появиха се и съмнения за опит от страна на ръководството да принуди миньорите да излязат на повърхността. Край рудника дойдоха и майки с децата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай