Министерствата съгласуват новата наредба за вземането на проби на водачи

Актовете няма да могат да отпадат при обжалване, обяви главният секретар на МВР

Министерствата съгласуват новата наредба за вземането на проби на водачи | StandartNews.com

На съгласувателен етап с министерствата на правосъдието и на здравеопазването е наредбата, която касае вземането, транспортирането и изследването на проби за установяване наличието на алкохол и наркотични вещества в кръвта на водачите. Това информира главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов по повод предприетите действия по поставените на заседание в Министерския съвет краткосрочни и дългосрочни задачи за противодействие на пътния травматизъм, съобщават от МВР. „

Наредбата е много важна като елемент от тази дейност, надявам се, че с влизането й в сила редът да бъде достатъчно надежден, за да не може актовете при обжалване да отпадат", допълни главен комисар Маринов. Той отново припомни, че сред основните причини за пътнотранспортни произшествия е именно шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици.

„Стремежът ни е мерките на организационно и контролно ниво, което е основното задължение на органите на МВР, и с новите изцяло оборудвани автомобили, които бяха предоставени на служителите от Пътна полиция, да постигнел добър ефект по отношение дисциплината на пътя", коментира главният секретар на МВР. Има достатъчно оборудвани автомобили, които дават възможност за бързо прилагане на закона на място. Вече са доставени и техническите средства, с които ще се извършват пробите за установяване употреба на алкохол и наркотици. Главен комисар Маринов подчерта ролята на медиите за провеждането на разяснителни кампании, които да показват, колкото и да е неприятно, до какво води неразумното поведение на пътя.

„Вече е засилено полицейското присъствие, целият ресурс на Пътна полиция и част от този на Охранителна полиция, който има правомощия да работи по ЗДвП, ще бъде на улицата и контролът ще бъде 100-процентов", заяви главният секретар на МВР. Той информира, че във връзка с настъпването на летния сезон е обсъдено съдействието на общините с оглед подобряването на инфраструктурата, изграждане на технически съоръжения за намаляване на скоростта на местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия, както и в районите на училища и скоростни отсечки.

Главен комисар Младен Маринов коментира и действията по органа на държавната граница. Той съобщи, че към момента състоянието там е спокойно, инженерното съоръжение е почти изградено, остава доизграждането на малка част на местата с по-труден релеф. Състоянието трябва да се поддържа и с жива сила, каквато е разположена на границата. Към момента в граничните райони няма командировани служители от вътрешността на страната, работата по охрана се покрива изцяло от служители на ГД „Гранична полиция" и известна част служители на Министерството на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай