Министър Василева предупреди кметове да почистят реките

Министър Василева предупреди кметове да почистят реките | StandartNews.com

Нерегламентираните сметища по поречията на реките трябва да се почистят. Който не го направи, ще си понесе санкциите. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на среща с кметове от Пиринския край в Благоевград. Тя дискутира с управниците различни въпроси и теми, свързани с водния сектор, акцентът бе за стопанисването и управлението на минералните извори, които са дадени за 25 години на общините. Министър Василева подчерта, че до 19 февруари всички кметове ще получат уведомителни писма от съответната РИОСВ. В тях ще има указания как да се проведат дейностите за пролетното почистване на поречията на реките от нерегламентирани сметища. Проверките на експертите ще стартират през втората половина на месец март.

"Надявам се на мобилизация и активност от страна на местната власт. В противен случай ще има налагане на санкции", увери Ивелина Василева.

Тя разясни по какви програми могат да кандидатстват общините в новия програмен период. Стана ясно, че има осигурени 200 милиона лева за изграждането на компостиращи системи, както и 50 милиона за биоразнообразие. Тази година за управление на риска от наводнения има 20 милиона лева. Нова програма от средата на годината ще стартира за усвояването на ресурса от минерална вода. 13 минерални находища са дадени на общини в Пиринско с общ дебит 216 литра в секунда. МОСВ ще помогне за изготвяне на актуална документация. Водата може да се ползва за различни нужди – СПА процедура, балнеотуризъм, оранжерийно производство, отопление на сгради. Министерството е готово да финансира частично рехабилитацията, довеждащата инфраструктура, разпределителната мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай