Министър Василева откри в столицата фестивала „Зелени дни“

Министър Василева откри в столицата фестивала „Зелени дни“ | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри в София Шестия фестивал изложение „Зелени дни", организиран от Българската асоциация за алтернативен туризъм, събрал на едно място ценителите на зелените идеи, на устойчивите модели, на природата и на националните екопродукти. „Радвам се, че точно днес – на Международния ден на биоразнообразието, се открива поредното издание на тази инициатива. Убедена съм, че посетителите ще могат да усетят вкуса на натуралното, на близостта до природата. Ние, градските хора, имаме нужда от това и всички институции, заедно с гражданите, все повече обръщаме поглед към непреходните ценности", посочи министър Василева.

Фактът, че това изложение се посещава основно от млади хора и семейства с малки деца е показателен, че модерният човек осъзнава необходимостта от преминаването към устойчив модел на живот, каза тя. България има какво да покаже в тази посока и има възможности за развитие. МОСВ ще продължава да подкрепя и помага на всички, които промотират „зелените" идеи и чрез младежката си програма, и чрез програмата за биоразнообразие. По ОП „Околна среда" и в миналия програмен период и сега се заделя значителен ресурс, за да опазваме и съхраняваме природата, заяви министърът на околната среда и водите.

Ивелина Василева благодари на всичките повече от 40 изложители за участието, за сърцатото им отношение към природата и пожела успех на съпътстващите мероприятия и на форума „Планини 2", който ще се проведе по-късно.

Организаторите и съмишлениците на изложението „Зелени дни", събрало водещи производители на натурални и био сертифицирани продукти, на туристически бизнеси и нови дестинации, на магазини за екипировка за планина и къмпинг, граждански инициативи, защитени територии, както и водещи природозащитни организации и техните каузи, приветстваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и Елица Николова – съветник на президента по икономическо развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай