Министър Радев: Трябва да има съкращения в пожарните

Министър Радев: Трябва да има съкращения в пожарните | StandartNews.com

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че пожарникарите не са прави да протестират.

"България е на първо място по брой на пожарникари на глава от население, аргументира се той. - Трябва да ги намалим и да увеличим доброволните отряди. Има професионално ръководство - те са решили да закрият 12 служби и мисля, че професионалното ръководство е взело правилните си решения. Над 450 са новите пожарни. За 2 години са дадени 300 млн. лв. Сега има договори за 100 млн. лв. Бюджетът на МВР е 1,2 млрд. лв. - 100 млн. лв. отиват за пожарни, 1 млрд. лв. отива за заплати и задръжка. От Нова година ще има увеличение на заплатите – 55 млн. лв., разпределяме ги в момента. Някъде може да има и 15% увеличение", заяви Радев.

По думите му ще се закриват служби в райони, където по статистика има по-малко пожари. „Считам, че заплатите трябва да бъдат увеличени. До 10% незаети пожарникарски щатни бройки е здравословно да има. За мен е важно тези хора да знаят, че има устойчиво увеличение на заплатите. Считам, че няма основание за протести", добави той.

Радев добави, че ако служителите на МВР излязат на протест по време на председателството, ще се справят със сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай