Михов: Срам за авиацията е да ни охранява друга държава

Михов: Срам за авиацията е да ни охранява друга държава | StandartNews.com

Неприемлива е възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов пред БНР.

По думите му това би било срам за 100-годишната ни авиация. За да не се стига до крайната мярка, призова за актуализация на бюджета

"Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3 500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1 500 са офицери и силно страда функцията "командване и управление на войските". Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят с възможните сили и средства на цялата ни нация средства за модернизиране на трите вида въоръжени сили. За мен, Балтийският опит България за поеме суверенитета на своето въздушно пространство като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим и е срам за стогодишната ни авиация", предложи той.

"Българските авиатори са способни бързо да се приучат и на Миг 21, а много от тях още пазят подготовката си .
Ген Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме Миг 29 докато закупим нова техника. Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.
Според мен Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури. Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-та доведе армията до 80 танка, 2 600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба", допълни Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай