Мездра и Враца изкараха тревожна нощ

Мездра и Враца изкараха тревожна нощ | StandartNews.com

Силен дъжд прекъсна главния път Е-79 и ж.п. линията между двата града

Жителите на Мездра и Враца изкараха тревожно нощта в неделя срещу понеделник. Силен дъжд от 61 л на кв. м предизвика наводнение в Мездра и близките села, прекъсна пътя между Мездра и Враца и ж.п. линията при гара Руска бяла, съобщи кметът Николинка Кътовска. Сградата на детската гранина „Мир" потъна във вода, в село Игнатица заради запушени водостоци водата тръгна по улиците. В село Боденец подпорна стена падна до къща, заради което обитателите и бяха евакуирани, във Върбешница – гараж. Без ток остана Долна Кремена заради гръмнал трофопост. Свлачище затрупа пътя между Мездра и Враца с камъни и дървета. Свлекли се замни маси блокираха и второкласния път между Ребърково и Люти брод. Вода с височина до половин метър заля и ж.п. линията между двата града. Разрушена е част от баластровата призма на линията. Движението в участъка е спряно и пренасочено през Мездра – юг.

Още в неделя вечерта общинският щаб за действия при бедствия и аварии обяви бедствено положение. На крак са вдигнати 5 екипа от областната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Още в нощта срещу понеделник движението по път Е-79 е възстановено. В понеделник започна ремонт на ж.п. линията. Екипи от спасители започнаха отводняване на обществени сгради и частни дворове и приземни етажи. На тел 112 са постъпили стотици сигнали за потънали във вода помещения. Няма нито един пострадал човек, няма и бедстващи хора, допълни Николинка Кътовска.
Силен дъжд потопи и Враца. Улиците заприличаха на реки, автобомили закъсаха във вода. Наложи се рязане на мантинела, за да бъдат извадени закъсали коли. Спасени са 22 автомобила, евакуирани са 12 пътници от тях.
Три села и един квартал от Враца останаха без електричество. Рано в понеделник ситуацията се успокои, обяви кметът Николай Иванов. Служители на общината тръгнаха на оглед за щетите от наводнението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай