Металург стана жив труп за 15 г.

Металург стана жив труп за 15 г.  | StandartNews.com

Румен Кръстев осъди ОЦК, но едва ли ще види пари
Трябват му 150 000 евро за лечение в Русия

Бившият металург от Кърджали Румен Кръстев осъди Оловно-цинковият комбинат да му заплати обезщетение за отравяне с олово. Преди дни Окръжният съд потвърди решение на районната инстанция фалиралият завод да овъзмезди бившия си работник с 300 000 лева. ОЦК дължи обезщетението заради тежката оловна интоксикация на Кръстев, която е довела до пълна парализа.

Решението на магистратите е базирано на становище на Националната експертна лекарска комисия. Тя категорично се произнася, че Румен Кръстев е жертва на професионално заболяване, изразяващо се в полиневропатия, квадрипареза.

Драмата на Румен започва преди четири години, когато той напълно е парализиран от тежко оловно отравяне в следствие на работата си в ОЦК-Кърджали. Първоначално се появили силни болки в стомаха и крайниците.Така се стига до 16 юли 2010 г., когато припада край оловната пещ. Месеци е на ръба между живота и смъртта. Лекуват го с диагноза онкологично заболяване. Настанен е в хосписа в Кърджали. След няколко месеца търсене на подходяща болница той е приет в клиниката по токсикология към Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив. Доцент Янко Илиев поставя диагнозата оловна интоксикация. Резултатите от направените изследвания за съдържанието на олово в кръвта показвали пъти над допустимите норми.

"Берях душа, никъде не ме приемаха и доц. Янко Илиев ме пое на лична своя отговорност", спомня си Румен. За три месеца под грижите на токсилога

се изправя на крака и започва сам да се обслужва

Връща се в Кърджали. За него допреди година се грижи майка му, но жената вече е над 80 години и живее отделно в кв. Възрожденци. Самата тя има болки в краката и трудно изкачва четвъртия етаж, на който е жилището на сина й.

"В момента се справям и без чужда помощ. С големи усилия слизам пред блока, но е истински героизъм да се предвижва до близкия магазин. Пенсията ми е малко над 300 лв., а само лекарствата са над 180 лв. И то не всички. Само една ампула от антидота е повече от 80 лв. От пенсията отделям и за храна, която ми носят от социалните служби. Съседите и приятелите ми помагат", обяснява бившият металург.

Казва, че може да седи само на висок стол, задъхва се, усеща болки навсякъде. Където има нервно окончание все едно нещо се къса, затова и пропушил.

"Над 15 години съм работил в цинково производство, няма позиция, на която да не съм бил! Началниците сутрин "ме печелеха на търг", защото познавах целия цикъл". В оловното производство също съм работил, не за постоянно, а за по 3, 4 дни през седмица - две. Общо там трябва да ми се събират поне няколко години, въпреки че по документи е доста по малко. Да, спазваха по документи кодекса на труда и колективния трудов договор. Работил съм и в цех "Агломерация", спомня си днес 54-годишният Румен.

На въпрос удовлетворен ли е от решението на съда бившият металург не крие гнева си и пита риторично: "Колко струва моят живот, а бъдещето и съдбата на моя син колко струват? Каква е стойността на разбитото ми семейство? От какво да съм доволен, от това, че ме превърнаха в жив мъртвец на 50 години". Според него в България няма уред, който да засече количеството олово в кръвта му. "Тази пролет бях в София, където ми обясниха, че очакват подвижна лаборатория, която

ще вземе кръвни проби, но ще се изследват в Германия

обяснява Румен.

Надеждата му е да премине 45-дневен кратък курс на лечение в специализирана клиника в Магнитогорск, Русия, но за тази цел трябва да плати 150 хил. евро. Подобно лечение в Израел би струвало още по-скъпо - 220 хил. евро. Днес той е с 95% трайно намалена работоспособност. Обикновено е пред компютъра, който му е единствената връзка със сина и съпругата, които са в Русия. Измъчва го социалната изолация, което засилва депресията му. Иска да възстанови семейството си. Гордее се със сина си и показва последния му музикален клип, не крие и радостта си, че жена му, която е художник, е представила преди месец изложба в Италия. Румен пише поезия. По време на първия си престой в Русия от 1982 до 1991 година работи в строителството в Ярослав и Тюмен, като междувременно успява да завърши два семестъра инженерство в Тюменския институт и 5 семестъра юридически науки в МГУ. Повредите на организма му от натрупаната отрова са необратими, но още по-голяма е натрупаната болка в душата му.

Крепи го вярата, търси истината във вечната книга - Библията

"Дори ако намалят или увеличат решението, малка е вероятността изобщо, заводът /ОЦК е в несъстоятелност/ да изплати някакво обезщетение", счита Румен Кръстев.

Приятелите му казват, при Румен няма пари и скоро няма да има. Той ще е първият и последният, който търси правото си на обезщетение от въздействието на оловно отравяне, вследствие на работата си в комбината.

Защитникът на Румен Кръстев - адвокат Ненко Дедьов, смята, че обезщетението е нереална репарация за отровения живот на кърджалийския металург.

"Заводът е изградил просперитета си върху костите на десетките и стотици работници, на всички кърджалийци. Животът на Румен е показателен пример - пълна инвалидизация и реално тези 300 хиляди няма да стигнат за лечението му", категоричен е Дедьов.

Ще оспорим сумата за обезщетение
Слави Митрушев, юристконсулт на ОЦК в несъстоятелност

Ще пледираме да се отмени решението на съда, но това ще прецени синдикът Александър Георгиев. Считаме решението за необосновано, недоказано и незаконосъобразно, постановено в нарушение на материалния закон. Вероятно ще обжалваме пред Върховен касационен съд.

Атакуваме не правото на обезщетение за професионално заболяване, а сумата. По данни на колеги на Румен Кръстев той не е носил личните предпазни средства. Не знаем точно какво е работил в Русия. Това следствието ще го каже, но съмненията за нанесена черепно мозъчна травма, също може да породи полиневропатия, квадрипареза, каквито са данните в експертните решение. Съгласно списъка на професионалните болести ищецът следва да работи минимум една година в оловно производство, за да получи оловна интоксикация и тя да е в причинно следствена връзка с дейността му, а Румен Кръстев се явява на ТЕЛК-ове за определяне на процент загубена неработоспособност като има само 55 дни работа в оловно производство.

За работата си през тези 55 дни, становищата на неврологични ТЕЛК-ове в Кърджали и Пловдив са, че няма причинна връзка с полученото заболяване, което е във връзка със списъка на болестите, утвърдени от Министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай