Майка Валентина събра 15 тома за гонени духовници

Майка Валентина събра 15 тома за гонени духовници | StandartNews.com

Разработването на темата за българските свещеници -изповедници на вярата в най-ново време е дело на игумения Валентина (Друмева) от Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично". Доклад за нейното творчество бе изнесен от Галя Тодорова на международната богословска конференция „Свето-Йоанови четения" в София, през юни 2017 г.

От работата на майка Валентина с издирването и документирането на живота и делото на духовниците, живели във времето на атеизма, излизат 15 тома. Майка Валентина споделя по този повод: „Много пъти бях подтиквана да изследвам подвига и изповедничеството на българското свещенство през атеистичния период. Отказвах, защото мислех, че ще се занимавам с политика. Впоследствие осъзнах, че през този период нашата Църква остана без памет. Не се говореше и не се пишеше, защото се смяташе, че тя отживява времето си. Не знаеха богоборците, че тя не е човешко дело, а дело на Светия Дух, което никой не можеше да унищожи. Разбрах, че трябва да се изследва и запише това, което половин век тънеше в забрава. Наложително беше да се опише подвигът на достойните български свещеници, пострадали от атеистичната власт, без да се политизират нещата. Трябваше само да се извади по спомени и документи подвигът, въпреки че беше вече доста късно и много неща потънаха в забрава. А и хората се въздържаха още да говорят по този въпрос."

Майка Валентина черпи сведения от държавните архиви и тръгва да обикаля страната като обхожда безброй градове и села. Прави си специална карта, на която отбелязва всички посетени от нея места. Работата по изследването и анкетирането продължава седем години. Много от местата посещава повече от веднъж. От издателството на Зографския манастир, което застава зад нея в този огромен труд, й осигуряват шофьор и кола, което много подпомага нейната дейност. Така, майка Валентина събира сведения за 635 духовници, пострадали от гоненията против Църквата, чийто подвиг отразява в 15 тома, които излизат от печат от 2007 до 2014 година.

От всичките 635 изследвани духовнници 103 са убити заради вярата и убежденията си, а останалите са страдали по лагери и затвори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай