Мая Вапцарова разплака офицери и професори

Мая Вапцарова разплака офицери и професори | StandartNews.com

Морската Алма Матер даде почетния си знак на известната режисьорка и племенница на поета –патрон

Варна. Известната режисьорка Мая Вапцарова просълзи офицери и професори на стегната по военному, но трогателна церемония, на която й връчиха почетния знак на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров". Името й ще бъде вписано в летописната книга на Морската Алма Матер за приноса й към делото на поета патрон, както и за издигане на международния престиж на училището. Отличието с почетна диплома връчи на Мая Вапцарова началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф Боян Медникаров.

„По-лесно е да жънеш, отколкото да посееш. Среброто е с по-малка стойност от златото, а златото – с по-малка стойност от добродетелта. Страх ме е почетта и признанието да не ми попречат на въприемането на ценностите и хумаността, в които съм възпитана", каза развълнувана Мая Вапцарова. Тя си припомни на глас заръките баба си да се стреми да бъде много високо, но не за да я видят хората, а тя да види тях. Като поздрав към всички в залата племенницата на поета прочете част от своето най-ново стиготворение „Механична поема", написано и провокирано от времето, в което живеем. Финалният куплет „Боли ни, докато привикнем да ходим без образи" трогна всички.

Мая Вапцарова получи картина с морска тематика от кап. Петър Тухчиев, председател на Асоциацията на възпитаниците на ВВМУ, цветя и поздравления от зам.-ректора на ВСУ „Черноризец Храбър" проф. Павел Павлов, баща на депутатката от ГЕРБ Лиляна Павлова от много други, които я нарекоха любимия човек на училището.

В Морската Алма матер сутринта почетоха паметта на поета революционер Никола Й. Вапцаров, разстрелян точно на 23 юли преди 72 години. "Чувствата са като вълните, ние не можем да ги спрем, но можем да си изберем една, с която да тръгнем и да стигнем до брега. Вапцаров е избрал вълната на родолюбието", каза в словото си Мая Вапцарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай