Мая стартира "Всеки ден - Великден"

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе отличен с приз „Добро сърце" от националния омбудсман

Мая стартира "Всеки ден - Великден" | StandartNews.com

Целта на новата кампания е облекчаване на законите при даряванена храни и напитки и дори премахването на ДДС

Омбудсманът Мая Манолова и хранителният бранш стартират кампания „Всеки ден - Великден". Инициативата ще бъде обявена на 20 юни 2016 г., понеделник, от 11.00 часа заедно с представители на браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, Българска агенция по безопасност на храните и Българска хранителна банка.  

На брифинга ще бъде обявен старт на нова кампания под наслов „Всеки ден - Великден", уточниха от пресслужбата на омбудсмана. 

Инициативата е естествено продължение на успешно реализираната през април кампания от омбудсмана „Великден за всеки" – „Дари празник за баба и дядо", по време на която бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева.

Още тогава омбудсманът подчерта, че годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна, а същевременно има много гладуващи хора, като една трета от тях са деца, които живеят в бедност, не се хранят редовно и на трапезата им липсват основни хранителни продукти.

Целта на новата кампания е облекчаване на законовия регламент при даряване на храни и напитки, което включва и чувствително намаление или дори напълно премахване на ДДС.

В момента потенциалните дарители нямат никаква мотивация да даряват храна, тъй като за това плащат повече, отколкото ако унищожат храната, големи количества, от която е още годна за консумация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай