Мая Манолова ще помага за решаване на проблемите на болницата във Враца

Снимка: БНТ/БТА

Мая Манолова ще помага за решаване на проблемите на болницата във Враца | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с медиците от болницата във Враца и обяви, че в петък ще се срещне със здравния министър Кирил Ананиев, за да му обърне внимание за системните дефекти в здравеопазването.

След протести, автошествие, замеряне с яйца и други акции, поредният опит на медици и граждани от Враца да фокусират вниманието на държавните органи върху тежкото финансово състояние на врачанската болница беше жалба до националния омбудсман Мая Манолова. Тя беше подкрепена от 294-ма работещи в най-голямото лечебно заведение в Северозапада. В нея беше посочено, че повече от година персоналът получава заплатите си нередовно, понякога с големи закъснения. В резултат на това напускат лекари и медицински сестри, което поставя под въпрос съществуването на единственото лечебно заведение в региона, което, освен всички други медицински услуги, единствено има и спешно приемно отделение.

Хроничното заболяване на врачанската болница са натрупаните през годините дългове, които са за близо 14 млн. лева. Изпълнителният директор на лечебното заведение Евгени Любенов посочи: „Имаме споразумение с най-големите кредитори, така че затова успяхме да дадем заплатите, което ще доведе до по-голяма стабилност за бъдеще време. Съвместно с Министерство на здравеопазването ще бъде направено така, че да бъде изтеглен заем, за да се покрият всички дългове и болницата да заработи нормално."

Освен конкретните обстоятелства около врачанската болница, системни дефекти в здравеопазването също генерират проблеми за държавните лечебни заведения, сред които са и всички областни болници у нас.

След като се запозна с аргументите на врачанските медици, омбудсманът Мая Манолова посочи, че още в края на тази седмица има планирана среща със здравния министър: „Още в петък ще кажа тези три неща на министъра. Първо, че хората очакват през контролните органи на министерството той да потърси отговорност на тези, които са отклонявали средства и са довели болницата до това състояние и които са назначавани от неговите предшественици да извърши контрол и да предаде всички, по отношение на които няма започнати проверки, на прокуратурата. Второ – да дойде на място и да ви информира за план и за начина, по който ще осигури финансиране за болницата, защото нито хората от Враца, нито лекарите, нито медицинските сестри могат да чакат месец, два, три, шест, десет, да е ясен планът, стъпките и начинът, по който ще осигури финансиране. Трето – от него се очаква да представи дълго обещавания модел за реформа в системата, в който държавните структури в здравеопазването, тези, които извършват най-тежката работа, най-социалната работа – многопрофилните болници и болниците от ранга на „Пирогов", ВМА, ИСУЛ, да бъдат извадени пред скоби. За тях да има друг статут, друго финансиране и пълна отговорност за държавата, тъй като реално те осъществяват държавните функции да осигурят достъпна здравна помощ на всеки, социални функции, своевременна функция. По-натам ще настоявам и за още две неща – лимитите, които убиват системата, по начина, по който са формирани и които работят за едни против други субекти в здравеопазването и да се даде възможност на пациентите да участват в контрола".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай