Мая Манолова рицар на 2017-а

Мая Манолова рицар на 2017-а | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова стана Рицар на 2017 г. Тя бе удостоена със званието от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България. Престижната награда за изключителни заслуги към обществото, за проява на достойнство и благородство, се присъжда всяка година. Отличието - лента с кръст и авторска пластика на скулптора – рицар Спас Киричев, й бе връчено от Великия приор на тамплиерите у нас Негово Превъзходителство акад. ген. майор (о.р.) Румен Ралчев. Това стана след специален ритуал, който се състоя на традиционния Коледен благотворителен бал на тамплиерите.

Над 400 рицари и дами от Ордена и техни гости от десетки сродни граждански организации се събраха в хотел „Маринела" в столицата.

Мая Манолова е юбилейният десети рицар на годината. Тя е отличена заради заслугите й за защита правата на гражданите у нас. "Манолова е последната надежда на гражданите за справедливост на обикновения човек у нас", каза за "Стандарт" Румен Ралчев. Нейните битки срещу монополите и частните съдебни изпълнители изпълниха със съдържание ролята на омбудсмана у нас, допълни той. И обобщи: "Тя е смела, рискува и печели битки".

Преди Манолова носители на престижната награда са били проф. Генчо Начев, Маргарита Попова, Антон Дончев, отец Иван от Нови Хан, Йорданка Фандъкова, Живко Тодоров, Денчо Бояджиев, Божидар Димитров. Първият рицар на годината е самият Ралчев. Благотворителен търг с предмети, дарени от тамплиерите и техните сродни организации, събра пари за талантливи деца. Със средствата се отпускат месечни стипендии на даровити ученици, които участват в националните конкурси на ордена за детска рисунка "Рицарят в мен" и за есе "Рицарска постъпка". Държавната стипендия е 60 лв., тамплиерската - 120. В търга участваха 2 уникални чаши от сребро с тамплиерски гербове, дарени от Лайънс клуб, старинен нож, кутия за пури, уникални картини и икони.

Златна монета и марка за
900-я юбилей на Ордена

Три юбилейни монети - медал ще пусне Орденът на рицарите тамплиери от Йерусалим - Велик приорат България, догодина, когато се навършват 900 г. от основаването му. Те се правят съвместно с монетния двор на България. На тях ще бъдат увековечени деветимата рицари, учредители на ордена. Монетите ще са златна, сребърна и бронзова. Заедно с министерството на транспорта и съобщенията Орденът ще пусне догодина и юбилейна пощенска марка. Тамплиерите вече стартираха честванията на 900-годишнината с календар за 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай