Мая Манолова: Единен европейски орган трябва да следи за храните

Мая Манолова: Единен европейски орган трябва да следи за храните | StandartNews.com

Ново проучване отново доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. разликите са както в цената, така и в качеството. България изпраща до Евросъюза искане за спешни мерки срещу нелоялните производители, обяви омбудсманът Мая Манолова пред "Нова телевизия". Проверката е направена в София, Берлин и Виена. Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия. Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.

Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Става въпрос за пазарите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка. Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното решение на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Част от лидерите бяха по-крайни. Премиерът на Унгария нарече това „хранителен геноцид", заяви омбудсманът Мая Манолова, която присъства на среща в Братислава, където бе обсъден проблема с двойния стандарт при храните.

Тя даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различни и по-малко качество, като шунката там е с 10% по-малко месо и с ти пъти повече сол. Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати.

Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. Организаторите бяха поканили и представители на големите мултинационални компании, както и потребители. Като от бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите било полезно, защото почти всички граждани били на диета, каза още Мая Манолова.

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите. Омбудсманът даде решение на проблема: съдържанието да не е вредно за здравето и на етикета коректно да са описани съставките. "Според мен контролът трябва да се осъществява от единен европейски орган. Настоявам за европейска гражданска инициатива с 1 милион подписи, които да накарат Европейската комисия да започне промяна в законодателството", добави омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай