Матиас Хьопфнер: Гражданското общество в България се събуди

Матиас Хьопфнер: Гражданското общество в България се събуди | StandartNews.com

Гражданското общество се събуди, носено от едно еманципирано, ангажирано и талантливо младо поколение, което е обърнато към света. Тези млади хора видимо променят България. Аз го наблюдавам с очите си през последните пет години". Това заяви посланикът на Федерална република Германия Матиас Хьопфнер пред БНР, който напуска страната след като работи пет години в столицата

"Днес вече се говори открито по теми, които до скоро бяха табу, а това е успех на гражданското общество. Трябва да подчертая, че в този процес важна и конструктивна роля играе и българският президент, който заговори открито за дефицитите и проблемите на страната. А те са основно в областта на правосъдието, и то на първо място в прилагането на законите, особено по отношение на високите етажи на властта. Тук все още се наблюдава известна избирателност при прилагането на закона, а това води до загуба на доверие не само от страна на гражданите, а и от страна на чужди инвеститори. За мен основният проблем е в съществуването на частни икономически интереси, които се сформираха по време на прехода и доведоха до известно преплитане с политиката", каза още той.

Не бива да се допуска възникването на държава в държавата, защото това подкопава легитимацията на държавните органи и пречи на икономическото развитие, добави Хьопфнер, който често критикуваше страната ни по време на неговото пребиваване в България.

На въпрос дали след седем години членство в ЕС България успява да се възползва от всички предимства на членство посланикът отговори: "Със сигурност не. И това личи на първо място от усвояването на европейските фондове, което към момента е незадоволително. А тази тема е много важна, особено сега, когато има блокирани европейски средства по някои програми".

"Проблемът е в процедурите по отпускането на средствата, и подобряването им ще бъде едно от основните предизвикателства за следващото българско правителство, включително и за служебния кабинет. Прозрачността при обществените поръчки е от ключово значение и е съвсем естествено, че Европейската комисия реагира, защото тя управлява парите на данъкоплатците от всички страни-членки на ЕС. Въпреки всичко смятам, че в последно време България осъзнава, колко важно е да се справи с този проблем, при това максимално бързо", продължи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай